EU funding opportunities in Montenegro | EU projects in WB | WeBalkans

Црна Гора

Население: 0,6 милиони

Црна Гора е земја-кандидатка за членство во ЕУ. Преку блиска соработка со ЕУ, Црна Гора остварува напредок во насока на модернизирање на економијата и остварување политички и институционален напредок за достигнување на стандардите неопходни за членство во ЕУ.

 

ЕУ е најважниот политички и економски партнер на државата и најголем давател на финансиска помош. Соработката и финансирањето покриваат бројни полиња: климатски активности, земјоделство, инфраструктура, култура и образование и голем број други. Преку ваквата поддршка, ЕУ има за цел да обезбеди видлива разлика во животите на луѓето, како и да ја потпомогне државата на  патот кон ЕУ.

Можности (EN)

Competition call for Designers’Prize: Shape the Future Brand of the Young European Ambassadors Network in the Western Balkans

We are thrilled to announce an exciting opportunity for creative minds within our YEAs network and other vibrant young designer communities in the Western Balkans! As we continue to grow, we need a brand and visuals that reflect the dynamism, diversity, and forward-thinking spirit of YEAs, while adhering to EC visual identity guidelines. We expect around 100 new young members to join by the end of 2024! An award of 1500 euros and perks like participation in YEAs activities and cross-promotion opportunities await the selected candidate(s). We seek a fresh, modern, and sustainable visual identity that highlights the EU emblem and the name Young European Ambassadors, including the tagline "Celebrating diversity to inspire change" and hashtag #YEStoYEA. Participants must submit their portfolio, a brief proposal, and branded mock-ups by July 31st. The winner, chosen after a selection and voting process, will be announced by August 26th. This is a unique chance to showcase your talent, gain professional experience, and contribute to the visual legacy of YEAs. Send your submissions to [email protected] and [email protected] with the subject "YEAs Visual Identity Design Submission - [Your Name]." Let’s create something extraordinary together!

Awards and competitions
Other
31/07/2024
ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Youth Empowerment Fund

The European Union and the “Big Six” youth organisations have launched the EU Youth Empowerment Fund through the Global Youth Mobilisation. Part of the Youth Action Plan, this initiative aims to empower young people and promote sustainable development. The €10 million pilot project provides micro-grants to support innovative, youth-led projects addressing local challenges. Young people will lead all aspects, including selecting grant beneficiaries and supporting programs. Applications for the EU Youth Empowerment Fund are open, offering micro-grants for youth-led projects addressing local challenges. Individual and informal groups can receive €500 to €1,500, while registered youth organisations can receive €3,000 to €5,000. Apply by 21 July 2024.

21/07/2024
ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Најнови вести

Slider Image

YEAs придонесуваат за Храбар нов медиумски форум

23 ноември 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори учествуваа на Балканскиот економски форум

23 ноември 2023
Slider Image

Комисијата го усвои Пакетот за проширување за 2023

8 ноември 2023
Slider Image

Комисијата презентира нов План за раст за Западен Балкан, кој вклучува 6 милијарди евра во грантови и заеми со цел забрзување на економската конвергенција со ЕУ

8 ноември 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори (YEAs) организираат работилници за медиумска информативна писменост во Србија и Црна Гора

7 ноември 2023
Slider Image

Отворен е повикот на Creative Europe за проекти за европска соработка

27 октомври 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори дел од Неделата на гордоста во Црна Гора 2023

25 октомври 2023
Slider Image

Аплицирајте сега за вториот конкурс за домаќини за резиденцијален престој во рамките на Culture Moves Europe

20 октомври 2023
Slider Image

Млади европски амбасадори (YEA) од Албанија се сретнаа со претседателката фон дер Лејен во ЕУ Куќата во Тирана

17 октомври 2023
Slider Image

Забелешки на претседателката фон дер Лејен на отворањето на самитот Берлински процес

16 октомври 2023
Slider Image

Младински форум Западен Балкан 2023 во Тирана: омоќување на младите за дејствување според Берлинската декларација

12 октомври 2023
Slider Image

Нов европски Баухаус: отворени апликациите за изданието 2024 на наградата Нов европски Баухаус

4 октомври 2023
Slider Image

Намалување на цените за роаминг помеѓу Западен Балкан и ЕУ

2 октомври 2023
Slider Image

Настанот „Отворени за бизнис“ („Open4Business“) е отворен за пријавување

29 септември 2023
Slider Image

Започнуваат работите на првото училиште поддржано од образовната програма на Инвестициската рамка за Западен Балкан во Црна Гора

7 септември 2023
Slider Image

„Поп-ап“ настан, организиран од младите европски амбасадори, на Универзитетот во Регенсбург, привлекува интерес на студентите во ЕУ

19 јули 2023
Slider Image

Повикот за наградата за истражувачко новинарство на ЕУ за 2023 г. е затворен

7 јули 2023
Slider Image

НАПРАВЕНО ОД НАС: Извонредната авантура заврши успешно!

20 јуни 2023
Slider Image

WeBalkans на Европскиот младински настан 2023 во Стразбур

13 јуни 2023
Slider Image

ЕУ исплати 450 милиони евра на партнерите од Западен Балкан кои го испорачуваат Пакетот за енергетска поддршка за регионот

12 јуни 2023
Slider Image

Завршна конференција на проектот „ ЕУ поддршка за WB6 CIF“.

9 јуни 2023
Slider Image

Комисијата ги завршува состаноците на тркалезни маси со културните и креативните сектори

8 јуни 2023
Slider Image

Оркестарот без граници е шампион во регионалната соработка за 2022 година

7 јуни 2023
Slider Image

На изложба за биолошката разновидност на ридот Горица се прикажани 18 постојани панели

6 јуни 2023
Slider Image

Извештај во сенка за Поглавје 27 “Напредок во мирување” презентиран во Европска куќа Подгорица

6 јуни 2023
Slider Image

Објавен натпреварот за млади европски создавачи на наследство за 2023 година

26 мај 2023
Slider Image

Поврзување на Европа: Комисијата потпишува договори на високо ниво со Западен Балкан за подобрување на транспортните врски

17 мај 2023
Slider Image

Отворен повикот за Наградата на ЕУ за истражувачко новинарство 2023

10 мај 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори на Денот на Европа 2023 во Брисел

10 мај 2023
Slider Image

Намалување на цените за роаминг на податоци помеѓу Западен Балкан и ЕУ

3 мај 2023
Slider Image

Објавени добитниците на Европската награда за интеграција на Ромите во Западен Балкан и Турција за 2023 година

3 мај 2023
Slider Image

Говор на претседателката фон дер Лајен на Неделата на Ромите 2023, преку видео порака

28 април 2023
Slider Image

ОД НАС НАПРАВЕНО: Тукушто започна неверојатна авантура!

19 април 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори организираат улична акција за одбележување на 8. март – меѓународниот ден на жените

8 март 2023
Slider Image

Балканската мрежа за истражувачко новинарство го започнува проектот „Зајакнување на квалитетното новинарство во Западен Балкан и Турција II“

3 март 2023
Slider Image

Амбасадорката на ЕУ ја посетува општината Колашин: 9 милиони евра за проблемите со инфраструктура во Колашин

2 март 2023
Slider Image

Инвестициите на „EIB Global“ во Западен Балкан во 2022 година достигнаа 824 милиони евра, надополнети со 11,2 милиони евра во форма на грантови

1 март 2023
Slider Image

Повикот ЕРАЗМУС+ 2023 за европски универзитети привлекува 65 предлози, вклучувајќи 500 институции ширум Европа

16 февруари 2023
Slider Image

TEDxYouth@MarijinDvor, Сараево, Босна и Херцеговина

15 февруари 2023
Slider Image

Отворен повик за апликации за Наградата на ЕУ за интеграција на Ромите 2023 во Западен Балкан и Турција

14 февруари 2023
Slider Image

Регионален совет за соработка: Отворени номинациите за жените претприемачи од Западен Балкан за 2022 година

10 февруари 2023
Slider Image

Работилница за ЕУ комуникација со младите европски амбасадори во Скопје, Северна Македонија

7 февруари 2023
Slider Image

Отворен повик за искажување интерес за културно лидерство и програми за медиуми

6 февруари 2023
Slider Image

ЕУ договара 24 нови гарантни програми за поттикнување инвестиции во регионите на проширување и соседството

27 јануари 2023
Slider Image

Започнуваат работилници за медиумска и информациска писменост, организирани од младите европски амбасадори, во Западен Балкан

26 јануари 2023
Slider Image

Регионалниот совет за соработка отпочнува кампања за охрабрување на младите жени и девојки ширум Западен Балкан за избирање кариери во доменот на наука, технологија, инженерство и математика

23 јануари 2023
Slider Image

Комисијата објавува извештај за здравјето и благосостојбата на музичарите

20 јануари 2023
Slider Image

„Раскажи ни ја твојата приказна за европско наследство“ – отворен повик за ново финансирање за Деновите на европско наследство 2023

20 јануари 2023
Slider Image

ЕУ, Европската банка за реконструкција и развој и Шведска ги поддржуваат малите и средни претпријатија и жените претприемачи во Црна Гора

27 декември 2022
Slider Image

ЕУ и Меѓународната корпорација за финансирање го потпишуваат првиот од серија проекти на Економскиот и инвестициски план на ЕУ

27 декември 2022
Slider Image

Амбасадорката Попа се состана со младите европски амбасадори

27 декември 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на настан за европска младина во Вараждин

21 декември 2022
Slider Image

Индекс за безбедност на новинарите: Црна Гора е трета во регионот

21 декември 2022
Slider Image

Балканската истражувачка репортерска мрежа обучува 30 новинари за известување за ангажирање на публиката

20 декември 2022
Slider Image

Пакет енергетска поддршка, вреден 1 милијарда евра, за Западен Балкан

20 декември 2022
Slider Image

Комисијата објавува нов извештај за култура за одржлив развој во акциите на ЕУ

19 декември 2022
Slider Image

Регионалниот совет за соработка е домаќин на вториот форум за бизнис и иновации „Butterfly“ во Сараево

15 декември 2022
Slider Image

Објавени добитниците на награди на онлајн игра за човекови права во Црна Гора

14 декември 2022
Slider Image

На Самитот ЕУ – Западен Балкан, заменик-претседателката Павлова ветува поддршка на Европската инвестициска банка за енергетската криза

8 декември 2022
Slider Image

Регионалната програма за домување го прославува доделувањето на 10000 домови во Западен Балкан

7 декември 2022
Slider Image

„MADE OF US“: неверојатна авантура започнува, на пролет, во 2023 година

7 декември 2022
Slider Image

Самитот ЕУ – Западен Балкан, во Тирана, ја реафирмира перспективата за членство на Западен Балкан во ЕУ и стратешкото партнерство на ЕУ со регионот

6 декември 2022
Slider Image

Значајно намалување на цените за роаминг на податоци помеѓу Западен Балкан и ЕУ со почеток на 1. октомври 2023

6 декември 2022
Slider Image

Новата европска награда „Баухаус“: можност за Западен Балкан и Турција

6 декември 2022
Slider Image

Самитот ЕУ – Западен Балкан во Тирана ја потврдува стратешката врска на ЕУ со пристапните партнери

5 декември 2022
Slider Image

Миграциски рути: Комисијата предлага Акционен план за соработка со Западен Балкан за справување со заедничките предизвици

5 декември 2022
Slider Image

Обука за медиумска писменост во „Europe House“ Подгорица

2 декември 2022
Slider Image

Повик на „Creative Europe“ за проекти за соработка

24 ноември 2022
Slider Image

Четврт регионален форум за ставање крај на насилството врз жените во Западен Балкан и Турција

24 ноември 2022
Slider Image

Избрани 58 нови проекти за стручно образование и обука во рамки на првиот повик за градење капацитети на ЕРАЗМУС+

24 ноември 2022
Slider Image

Европски инвеститори присуствуваат на презентација за можности и предности за водење бизнис во Западен Балкан

24 ноември 2022
Slider Image

Програмата „M’BASE“ поддржува 23 проекти на граѓанското општество во Црна Гора

24 ноември 2022
Slider Image

Форумот за јавни обвинители „TAIEX“ се справува со прекугранични економски и кибер злосторства

23 ноември 2022
Slider Image

Ново издание на Конференцијата за медиуми ЕУ – Западен Балкан ја реафирмира важноста на медиумската слобода и слободата на изразување

18 ноември 2022
Slider Image

Претседателката Фон дер Лајен во Западен Балкан за дискусии за поддршка на ЕУ со цел справување со енергетската криза

27 октомври 2022
Slider Image

Пакет за проширување 2022: Европската комисија ги оценува реформите во Западен Балкан и Турција и предлага кандидатски статус за Босна и Херцеговина

12 октомври 2022
Slider Image

Говор за состојбата на Унијата 2022 на претседателката Урсула фон дер Лајен

13 септември 2022
Slider Image

Објавени победниците на „Балкатон 3.0“

9 септември 2022
Slider Image

Поддршка на ЕУ за 16-тото издание на „Guitar Art Summer“ во Црна Гора

24 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори присуствуваат на филмскиот фестивал Сараево

24 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори заземаат активна улога во фестивалот „EXIT“

12 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори учествуваат на форумот „So Keres Europa?!“ во Тирана, Албанија

8 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори го одбележуваат Меморијалниот ден на ромскиот холокауст

3 август 2022
Slider Image

ЕУ ја усвојува програмата ИПАРД III за Црна Гора

29 јули 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори се среќаваат со оркестарот на млади од Западен Балкан

25 јули 2022
Slider Image

Европската Унија објавува нова шема, вредна 21 милион евра, за мобилност за уметници и професионалци од доменот на културата

25 јули 2022
Slider Image

ЕУ го поддржува првиот меѓународен саем за пршута во Црна Гора

25 јули 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на ЕГЗИТ фестивал во Нови Сад

18 јули 2022
Slider Image

Во Белград, конференција за Западен Балкан и европската надворешна и безбедносна политика

18 јули 2022
Slider Image

Успешно завршување на првиот циклус од програмата за размена „Superschools“

18 јули 2022
Slider Image

Истражување го покажува влијанието на КОВИД-19 врз ранливите групи во Црна Гора

18 јули 2022
Slider Image

Совет за стабилизација и здружување ЕУ – Црна Гора

14 јули 2022
Slider Image

Поддршка за медиумска слобода и плурализам во Западен Балкан

8 јули 2022
Slider Image

Програмата „ADRION“ отвора нов повик за универзитети, центри за истражување и деловни институции

30 јуни 2022
Slider Image

Објавени добитниците на наградата „Regional Butterfly Innovation“ во Тирана

30 јуни 2022
Slider Image

ЕУ објавува нови насоки за поддршка на граѓанското општество во регионот за проширување

30 јуни 2022
Slider Image

ЕУ и Западен Балкан ги зајакнуваат врските преку првиот министерски состанок за култура

30 јуни 2022
Slider Image

Месецот на гордоста поддржан од младите европски амбасадори ширум регионот

28 јуни 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на Форумот Преспа

23 јуни 2022
Slider Image

УНИЦЕФ и ЕУ го прославуваат месецот на родителството во Црна Гора

23 јуни 2022
Slider Image

Европскиот совет усвојува мерка за помош на Балканската медицинска оперативна група

23 јуни 2022
Slider Image

Започнува изградбата на прочистителна станица за отпадни води во Подгорица

21 јуни 2022
Slider Image

Завршна конференција на проектот „Western Balkans Youth Lab“

21 јуни 2022
Slider Image

Јавна анкета покажува силна поддршка за ЕУ во Црна Гора

21 јуни 2022
Slider Image

Започната кампањата „Europeans Making A Difference“ („Европјани кои прават разлика“)

14 јуни 2022
Slider Image

Европска соработка за зголемување на медиумското експериментирање и иновација

14 јуни 2022
Slider Image

„Паркот за опрашување“ („Pollinator Park“) инспирира средношколци на Светскиот ден на животната средина

14 јуни 2022
Slider Image

Организиран самитот „Western Balkans Road“ во Тирана

14 јуни 2022
Slider Image

Завршува Форумот на граѓанското општество ЕУ Западен Балкан и Турција во Скопје

13 јуни 2022
Slider Image

Отворени денови на „YEA“ (Млади европски амбасадори) започнуваат ширум Западен Балкан

9 јуни 2022
Slider Image

Настан споделува иницијативи за поддршка на поврзаноста и транспортот во Западен Балкан

8 јуни 2022
Slider Image

Регионална конференција за спречување дезинформации

8 јуни 2022
Slider Image

Новиот европски „Баухаус фестивал“

8 јуни 2022
Slider Image

Форум на граѓанско општество 2022

1 јуни 2022
Slider Image

Отворен модернизиран „Дом на Европа“ („Europe House“) во Подгорица

1 јуни 2022
Slider Image

Отворен е новиот повик за Млади европски амбасадори!

26 мај 2022
Slider Image

ЕУ ја поддржува културата во Западен Балкан со иницијатива вредна 8 милиони евра

26 мај 2022
Slider Image

Објавени добитниците на наградата „Најпријателски градоначалник кон Ромите“ за 2022 година

18 мај 2022
Slider Image

Објавен натпреварот „Млади европски создавачи на наследство 2022“

18 мај 2022
Slider Image

Грант, од Европската инвестициска банка, до 2,9 милиони евра за подобрување на образованието во Црна Гора

18 мај 2022
Slider Image

Програмата за јаглени региони започнува размени помеѓу Западен Балкан и ЕУ

18 мај 2022
Slider Image

7. годишен форум на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион

17 мај 2022
Slider Image

Регионалниот совет за соработка домаќин на министерска конференција за развој на туризам во Западен Балкан

13 мај 2022
Slider Image

Започнува „Балкатон 3.0“

13 мај 2022
Slider Image

Нов рок за Наградата за истражувачко новинарство 2022 на ЕУ

12 мај 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на Денот на Европа во Брисел

10 мај 2022
Slider Image

Западен Балкан го прославува Денот на Европа

10 мај 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на Европски форум за млади лидери

6 мај 2022
Slider Image

Фестивалот „Balkan Trafik“ ја носи културата на Западен Балкан во Брисел

6 мај 2022
Slider Image

ЕУ и Западен Балкан ги здружуваат силите во борба против дезинформациите

6 мај 2022
Slider Image

Кампања за младински дијалог во Црна Гора

4 мај 2022
Slider Image

Медиумски интегритет во време на дезинформации

27 април 2022
Slider Image

Објавени учесниците во Глобалната програма за културни односи

27 април 2022
Slider Image

„TAIEX“ ја поддржува локалната власт во Црна Гора во борбата против морското загадување

27 април 2022
Slider Image

Нови грантови за граѓанското општество за зајакнување на партиципативна демократија

25 април 2022
Slider Image

Отворен повик за наградата на ЕУ за истражувачко новинарство

15 април 2022
Slider Image

Младите од Црна Гора дискутираат со дипломати за европските вредности

15 април 2022
Slider Image

Фондот Западен Балкан прогласува 30 победнички проекти

7 април 2022
Slider Image

Советот за регионална соработка ја започнува наградата „Иновација пеперутка“

4 април 2022
Slider Image

Почеток на кампањата „Не за омразата. Сподели љубов!“ во Тирана

29 март 2022
Slider Image

Европската инвестициска банка ја зголемува поддршката за приватниот сектор во Црна Гора

29 март 2022
Slider Image

Cедум дена, 45 млади, 1540 километри, седум градови

29 март 2022
Slider Image

Преку 1500 граѓани учествуваат во уличната акција на „YEA“ на 8 Март

21 март 2022
Slider Image

YEAs го одбележаа International Women’s Day низ цел Западен Балкан

11 март 2022
Slider Image

Route WB6 волонтерскиот караван ќе мине низ осум града во Западен Балкан

11 март 2022
Slider Image

Награда за зелени вештини 2022

11 март 2022
Slider Image

Работна група за дезинформации за војната во Украина

11 март 2022
Slider Image

Комесарот Вархеји присуствуваше на Инвестицискиот самит за Западен Балкан 2022

1 март 2022
Slider Image

Нови програми за магистерски студии во Erasmus Mundus каталогот

28 февруари 2022
Slider Image

Креативна Европа објави повик за проекти за европска соработка за 2022 година

21 февруари 2022
Slider Image

RCC ги промовираше наградите „Жени претприемачи на годината од Западен Балкан“

21 февруари 2022
Slider Image

RYCO го објавува конечниот список на првите супер-училишта

28 јануари 2022
Slider Image

385,5 милиони евра од Фондот за солидарност на ЕУ за итна здравствена помош од Ковид-19

21 јануари 2022
Slider Image

Започнува Европската година на младите

17 јануари 2022

Публикации (EN)

This fact sheet provides information on the EU support to Roma integration in the Western Balkans

Author: European Union

Листи со факти | Published in: 2024

This fact sheet provides information on the EU support to Roma integration in the Western Balkans

Factsheet: EU Support to Civil Society in the Western Balkans and Türkiye

Author: Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations

Листи со факти | Published in: 2024

Factsheet: EU Support to Civil Society in the Western Balkans and Türkiye

Клучни моменти

повлечете надесно

2008
Декември

Барање за членство во ЕУ

2010
Мај

Стапување на сила на Спогодбата за стабилизација и асоцијација

2010
Декември

Доделен статус на земја-кандидатка

2012
Јуни

Отворање на пристапни преговори со ЕУ

2020
Јуни

После осум години пристапни преговори сите 33 преговарачки поглавја се отворени од кои 3 се условно затворени

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.