EU funding opportunities in North Macedonia | EU projects | WeBalkans

Северна Македонија

Население: 2,1 милион

Северна Македонија е земја-кандидатка за членство во ЕУ. Европската Унија е најважниот политички и економски партнер на државата, како и најголем донатор и инвеститор. Соработката и финансирањето покриваат широка палета на домени, имајќи за цел да се направат трајни промени во животот на луѓето, бизнис сферата и животната средина.

 

Северна Македонија, благодарение на поддршката на ЕУ, остварува значајни и сеопфатни подобрувања потребни за членство во ЕУ; како на пример: зајакнување на владеењето на правото и подобрување на јавната администрација. На овој начин, ЕУ работи рамо до рамо со Северна Македонија кон попросперитетна иднина за нејзините граѓани.

ПРИКАЗНИ ОД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Вистински луѓе, вистински приказни

Откријте креативни и иновативни идеи кои оживуваат во Северна Македонија – благодарение на поддршката на Европската Унија.

Можности (EN)

Online Workshop: Unveiling the Potential of Critical Raw Materials in the Western Balkans

Explore the future of Critical Raw Materials (CRMs) at the focused workshop on 25 April 2024, from 9:30 to 12:30, organised via Zoom. This collaborative event, hosted in partnership with the European Commission's DG NEAR and DG GROW, along with the Western Balkans 6 Chamber Investment Forum, will highlight the essential role CRMs play in Europe's green and digital transitions. The workshop aligns with the European Critical Raw Materials Act, which promotes EU self-sufficiency and diversified global supplies. Participants will include business leaders, government representatives, and financial institutions from the EU and Western Balkans, facilitating a dynamic exchange of insights and opportunities within the CRM sector.

Training courses & educational programmes
Small and medium enterprises
25/04/2024
ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Youth4Regions – The Programme for Aspiring Journalists

Youth4Regions is the European Commission’s initiative designed to educate journalism students and young journalists about the EU’s impact in their regions. The programme offers comprehensive training, mentorship with top journalists, participation in EU Regions’ Week, and visits to EU media headquarters and institutions, along with a chance to join European Commission press trips. All accommodation, food, and travel expenses are covered by the programme. Applicants should have a keen interest in EU activities, a background in journalism (through education or up to 2 years of professional experience), be citizens of the EU or neighbouring countries aged between 18 and 30, and be available from 5 to 11 October 2024. The application period is open from 8 April until 8 July, 17:00 CET. Interested candidates must demonstrate a strong interest in journalism to be eligible. For more information and to apply, please visit our application portal and seize this unique opportunity to deepen your understanding of EU journalism.

Training courses & educational programmes
Journalists & media organisations
08/07/2024
ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ

Најнови вести

Slider Image

YEAs придонесуваат за Храбар нов медиумски форум

23 ноември 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори учествуваа на Балканскиот економски форум

23 ноември 2023
Slider Image

YEAs учествуваат во трката Born2run во Куманово, Северна Македонија

15 ноември 2023
Slider Image

Јавна дискусија за “Локални младински совети” во Кавадарци

15 ноември 2023
Slider Image

Комисијата го усвои Пакетот за проширување за 2023

8 ноември 2023
Slider Image

Комисијата презентира нов План за раст за Западен Балкан, кој вклучува 6 милијарди евра во грантови и заеми со цел забрзување на економската конвергенција со ЕУ

8 ноември 2023
Slider Image

Отворен е повикот на Creative Europe за проекти за европска соработка

27 октомври 2023
Slider Image

Аплицирајте сега за вториот конкурс за домаќини за резиденцијален престој во рамките на Culture Moves Europe

20 октомври 2023
Slider Image

Млади европски амбасадори (YEA) од Албанија се сретнаа со претседателката фон дер Лејен во ЕУ Куќата во Тирана

17 октомври 2023
Slider Image

Забелешки на претседателката фон дер Лејен на отворањето на самитот Берлински процес

16 октомври 2023
Slider Image

Младински форум Западен Балкан 2023 во Тирана: омоќување на младите за дејствување според Берлинската декларација

12 октомври 2023
Slider Image

Отворени апликациите за 36000 млади родени во 2005 година за добивање бесплатни билети за патување благодарение на „DiscoverEU“

4 октомври 2023
Slider Image

Нов европски Баухаус: отворени апликациите за изданието 2024 на наградата Нов европски Баухаус

4 октомври 2023
Slider Image

Намалување на цените за роаминг помеѓу Западен Балкан и ЕУ

2 октомври 2023
Slider Image

Настанот „Отворени за бизнис“ („Open4Business“) е отворен за пријавување

29 септември 2023
Slider Image

Градот Скопје добива предлог за статус на Европска престолнина на културата 2028

20 септември 2023
Slider Image

ЕУ организира чистење на плажите на Преспанското Езеро

18 септември 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори организираат панел-дискусија во Скопје, Северна Македонија, за застапување против неплатено стажирање

19 јули 2023
Slider Image

„Поп-ап“ настан, организиран од младите европски амбасадори, на Универзитетот во Регенсбург, привлекува интерес на студентите во ЕУ

19 јули 2023
Slider Image

Кластерот за ресурси, земјоделство и кохезија започнува со Албанија и Северна Македонија

19 јули 2023
Slider Image

Повикот за наградата за истражувачко новинарство на ЕУ за 2023 г. е затворен

7 јули 2023
Slider Image

3,6 милиони евра за соработка помеѓу Србија и Северна Македонија

6 јули 2023
Slider Image

Северна Македонија се приклучува кон програмата за животна средина и климатска акција „LIFE“

4 јули 2023
Slider Image

НАПРАВЕНО ОД НАС: Извонредната авантура заврши успешно!

20 јуни 2023
Slider Image

WeBalkans на Европскиот младински настан 2023 во Стразбур

13 јуни 2023
Slider Image

ЕУ исплати 450 милиони евра на партнерите од Западен Балкан кои го испорачуваат Пакетот за енергетска поддршка за регионот

12 јуни 2023
Slider Image

Завршна конференција на проектот „ ЕУ поддршка за WB6 CIF“.

9 јуни 2023
Slider Image

Комисијата ги завршува состаноците на тркалезни маси со културните и креативните сектори

8 јуни 2023
Slider Image

Оркестарот без граници е шампион во регионалната соработка за 2022 година

7 јуни 2023
Slider Image

Објавен натпреварот за млади европски создавачи на наследство за 2023 година

26 мај 2023
Slider Image

Поврзување на Европа: Комисијата потпишува договори на високо ниво со Западен Балкан за подобрување на транспортните врски

17 мај 2023
Slider Image

Отворен повикот за Наградата на ЕУ за истражувачко новинарство 2023

10 мај 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори на Денот на Европа 2023 во Брисел

10 мај 2023
Slider Image

Намалување на цените за роаминг на податоци помеѓу Западен Балкан и ЕУ

3 мај 2023
Slider Image

Објавени добитниците на Европската награда за интеграција на Ромите во Западен Балкан и Турција за 2023 година

3 мај 2023
Slider Image

Денес, во Северна Македонија, пристигна кампањата „ОД НАС НАПРАВЕНО“

2 мај 2023
Slider Image

Говор на претседателката фон дер Лајен на Неделата на Ромите 2023, преку видео порака

28 април 2023
Slider Image

ОД НАС НАПРАВЕНО: Тукушто започна неверојатна авантура!

19 април 2023
Slider Image

Северна Македонија: ЕУ обезбедува грант, во висина од 70 милиони евра, за најголемиот проект за заштита на животната средина

23 март 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори организираат улична акција за одбележување на 8. март – меѓународниот ден на жените

8 март 2023
Slider Image

Балканската мрежа за истражувачко новинарство го започнува проектот „Зајакнување на квалитетното новинарство во Западен Балкан и Турција II“

3 март 2023
Slider Image

Пакетот за енергетска поддршка во акција – рехабилитација на шест хидроцентрали во Северна Македонија

3 март 2023
Slider Image

Инвестициите на „EIB Global“ во Западен Балкан во 2022 година достигнаа 824 милиони евра, надополнети со 11,2 милиони евра во форма на грантови

1 март 2023
Slider Image

Нова студија покажува отпор и реакција во соседствата на ЕУ за време на пандемиската криза

28 февруари 2023
Slider Image

Повикот ЕРАЗМУС+ 2023 за европски универзитети привлекува 65 предлози, вклучувајќи 500 институции ширум Европа

16 февруари 2023
Slider Image

TEDxYouth@MarijinDvor, Сараево, Босна и Херцеговина

15 февруари 2023
Slider Image

Отворен повик за апликации за Наградата на ЕУ за интеграција на Ромите 2023 во Западен Балкан и Турција

14 февруари 2023
Slider Image

Регионален совет за соработка: Отворени номинациите за жените претприемачи од Западен Балкан за 2022 година

10 февруари 2023
Slider Image

Работилница за ЕУ комуникација со младите европски амбасадори во Скопје, Северна Македонија

7 февруари 2023
Slider Image

Отворен повик за искажување интерес за културно лидерство и програми за медиуми

6 февруари 2023
Slider Image

ЕУ – Северна Македонија: Комисијата предлага сума до 100 милиони евра помош за Северна Македонија

6 февруари 2023
Slider Image

Запознајте ги 16-те наградени „суперучилишта“ од Северна Македонија

3 февруари 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори учествуваат на конференција, организирана во Данска, за предизвици и можности во ЕУ и односи со Западен Балкан

3 февруари 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори организираат дискусија за поголемо инволвирање на младите во општеството во Северна Македонија

3 февруари 2023
Slider Image

ЕУ договара 24 нови гарантни програми за поттикнување инвестиции во регионите на проширување и соседството

27 јануари 2023
Slider Image

Започнуваат работилници за медиумска и информациска писменост, организирани од младите европски амбасадори, во Западен Балкан

26 јануари 2023
Slider Image

Регионалниот совет за соработка отпочнува кампања за охрабрување на младите жени и девојки ширум Западен Балкан за избирање кариери во доменот на наука, технологија, инженерство и математика

23 јануари 2023
Slider Image

Комисијата објавува извештај за здравјето и благосостојбата на музичарите

20 јануари 2023
Slider Image

„Раскажи ни ја твојата приказна за европско наследство“ – отворен повик за ново финансирање за Деновите на европско наследство 2023

20 јануари 2023
Slider Image

Студија за ситуацијата и потребите на младите во руралните подрачја на Северна Македонија

13 јануари 2023
Slider Image

Младите европски амбасадори поддржуваат хуманитарна акација во Северна Македонија

13 јануари 2023
Slider Image

ЕУ и Меѓународната корпорација за финансирање го потпишуваат првиот од серија проекти на Економскиот и инвестициски план на ЕУ

27 декември 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на настан за европска младина во Вараждин

21 декември 2022
Slider Image

Балканската истражувачка репортерска мрежа обучува 30 новинари за известување за ангажирање на публиката

20 декември 2022
Slider Image

Пакет енергетска поддршка, вреден 1 милијарда евра, за Западен Балкан

20 декември 2022
Slider Image

Комисијата објавува нов извештај за култура за одржлив развој во акциите на ЕУ

19 декември 2022
Slider Image

Дебатниот клуб на Млади европски амбасадори на Светскиот ден на СИДА во Скопје

15 декември 2022
Slider Image

Регионалниот совет за соработка е домаќин на вториот форум за бизнис и иновации „Butterfly“ во Сараево

15 декември 2022
Slider Image

Преку 200 компании во Северна Македонија ја подобруваат конкурентноста со поддршка од ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој

14 декември 2022
Slider Image

На Самитот ЕУ – Западен Балкан, заменик-претседателката Павлова ветува поддршка на Европската инвестициска банка за енергетската криза

8 декември 2022
Slider Image

Регионалната програма за домување го прославува доделувањето на 10000 домови во Западен Балкан

7 декември 2022
Slider Image

„MADE OF US“: неверојатна авантура започнува, на пролет, во 2023 година

7 декември 2022
Slider Image

Самитот ЕУ – Западен Балкан, во Тирана, ја реафирмира перспективата за членство на Западен Балкан во ЕУ и стратешкото партнерство на ЕУ со регионот

6 декември 2022
Slider Image

Значајно намалување на цените за роаминг на податоци помеѓу Западен Балкан и ЕУ со почеток на 1. октомври 2023

6 декември 2022
Slider Image

Новата европска награда „Баухаус“: можност за Западен Балкан и Турција

6 декември 2022
Slider Image

Самитот ЕУ – Западен Балкан во Тирана ја потврдува стратешката врска на ЕУ со пристапните партнери

5 декември 2022
Slider Image

Миграциски рути: Комисијата предлага Акционен план за соработка со Западен Балкан за справување со заедничките предизвици

5 декември 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори учествуваат на настанот „Блокирај ја омразата. Сподели инклузија!“ во Пљевља, Црна Гора

1 декември 2022
Slider Image

Повик на „Creative Europe“ за проекти за соработка

24 ноември 2022
Slider Image

Четврт регионален форум за ставање крај на насилството врз жените во Западен Балкан и Турција

24 ноември 2022
Slider Image

Избрани 58 нови проекти за стручно образование и обука во рамки на првиот повик за градење капацитети на ЕРАЗМУС+

24 ноември 2022
Slider Image

Европски инвеститори присуствуваат на презентација за можности и предности за водење бизнис во Западен Балкан

24 ноември 2022
Slider Image

Ново издание на Конференцијата за медиуми ЕУ – Западен Балкан ја реафирмира важноста на медиумската слобода и слободата на изразување

18 ноември 2022
Slider Image

Претседателката Фон дер Лајен во Западен Балкан за дискусии за поддршка на ЕУ со цел справување со енергетската криза

27 октомври 2022
Slider Image

Гранично управување: ЕУ потпишува договор со Северна Македонија

27 октомври 2022
Slider Image

Започнува скрининг на кластерот за конкурентност и инклузивен раст како дел од преговарачкиот процес со Албанија и Северна Македонија

21 октомври 2022
Slider Image

Пакет за проширување 2022: Европската комисија ги оценува реформите во Западен Балкан и Турција и предлага кандидатски статус за Босна и Херцеговина

12 октомври 2022
Slider Image

Говор за состојбата на Унијата 2022 на претседателката Урсула фон дер Лајен

13 септември 2022
Slider Image

Објавени победниците на „Балкатон 3.0“

9 септември 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори присуствуваат на филмскиот фестивал Сараево

24 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори заземаат активна улога во фестивалот „EXIT“

12 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори учествуваат на форумот „So Keres Europa?!“ во Тирана, Албанија

8 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори го одбележуваат Меморијалниот ден на ромскиот холокауст

3 август 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори се среќаваат со оркестарот на млади од Западен Балкан

25 јули 2022
Slider Image

Европската Унија објавува нова шема, вредна 21 милион евра, за мобилност за уметници и професионалци од доменот на културата

25 јули 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на ЕГЗИТ фестивал во Нови Сад

18 јули 2022
Slider Image

Во Белград, конференција за Западен Балкан и европската надворешна и безбедносна политика

18 јули 2022
Slider Image

Работилница КОНЕКТА „Техничка помош за паметна и одржлива мобилност“

18 јули 2022
Slider Image

Успешно завршување на првиот циклус од програмата за размена „Superschools“

18 јули 2022
Slider Image

Претседателката вон дер Лејен во Скопје, Северна Македонија

15 јули 2022
Slider Image

Поддршка за медиумска слобода и плурализам во Западен Балкан

8 јули 2022
Slider Image

ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој финансираат патна делница од Скопје до косовската граница

8 јули 2022
Slider Image

ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој ја поддржуваат транзицијата кон соларна енергија во Северна Македонија

8 јули 2022
Slider Image

Објавени добитниците на наградата „Regional Butterfly Innovation“ во Тирана

30 јуни 2022
Slider Image

ЕУ објавува нови насоки за поддршка на граѓанското општество во регионот за проширување

30 јуни 2022
Slider Image

ЕУ и Западен Балкан ги зајакнуваат врските преку првиот министерски состанок за култура

30 јуни 2022
Slider Image

Месецот на гордоста поддржан од младите европски амбасадори ширум регионот

28 јуни 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на Форумот Преспа

23 јуни 2022
Slider Image

Европскиот совет усвојува мерка за помош на Балканската медицинска оперативна група

23 јуни 2022
Slider Image

Завршна конференција на проектот „Western Balkans Youth Lab“

21 јуни 2022
Slider Image

Во тек е втората недела на Отворени денови за млади европски амбасадори ширум Западен Балкан

16 јуни 2022
Slider Image

Започната кампањата „Europeans Making A Difference“ („Европјани кои прават разлика“)

14 јуни 2022
Slider Image

Европска соработка за зголемување на медиумското експериментирање и иновација

14 јуни 2022
Slider Image

Организиран самитот „Western Balkans Road“ во Тирана

14 јуни 2022
Slider Image

Завршува Форумот на граѓанското општество ЕУ Западен Балкан и Турција во Скопје

13 јуни 2022
Slider Image

Отворени денови на „YEA“ (Млади европски амбасадори) започнуваат ширум Западен Балкан

9 јуни 2022
Slider Image

Регионална конференција за спречување дезинформации

8 јуни 2022
Slider Image

Европската инвестициска банка отвора ново претставничко биро во Северна Македонија

8 јуни 2022
Slider Image

Новиот европски „Баухаус фестивал“

8 јуни 2022
Slider Image

Форум на граѓанско општество 2022

1 јуни 2022
Slider Image

Отворен е новиот повик за Млади европски амбасадори!

26 мај 2022
Slider Image

ЕУ ја поддржува културата во Западен Балкан со иницијатива вредна 8 милиони евра

26 мај 2022
Slider Image

3 милиони евра за реновирање на училишните објекти во Северна Македонија

19 мај 2022
Slider Image

Објавени добитниците на наградата „Најпријателски градоначалник кон Ромите“ за 2022 година

18 мај 2022
Slider Image

Објавен натпреварот „Млади европски создавачи на наследство 2022“

18 мај 2022
Slider Image

Програмата за јаглени региони започнува размени помеѓу Западен Балкан и ЕУ

18 мај 2022
Slider Image

7. годишен форум на стратегијата на ЕУ за јадранскиот и јонски регион

17 мај 2022
Slider Image

Регионалниот совет за соработка домаќин на министерска конференција за развој на туризам во Западен Балкан

13 мај 2022
Slider Image

Започнува „Балкатон 3.0“

13 мај 2022
Slider Image

Нов рок за Наградата за истражувачко новинарство 2022 на ЕУ

12 мај 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на Денот на Европа во Брисел

10 мај 2022
Slider Image

Западен Балкан го прославува Денот на Европа

10 мај 2022
Slider Image

Младите европски амбасадори на Европски форум за млади лидери

6 мај 2022
Slider Image

Фестивалот „Balkan Trafik“ ја носи културата на Западен Балкан во Брисел

6 мај 2022
Slider Image

ЕУ и Западен Балкан ги здружуваат силите во борба против дезинформациите

6 мај 2022
Slider Image

Европската инвестициска банка ќе го поддржи Западен Балкан во справувањето со тековната криза

6 мај 2022
Slider Image

Медиумски интегритет во време на дезинформации

27 април 2022
Slider Image

Објавени учесниците во Глобалната програма за културни односи

27 април 2022
Slider Image

1,9 милиони евра за поголема соработка помеѓу Србија и Северна Македонија

25 април 2022
Slider Image

Нови грантови за граѓанското општество за зајакнување на партиципативна демократија

25 април 2022
Slider Image

YEAs во Скопје се приклучија на кампањата „Блокирај ја омразата. Сподели љубов!“

25 април 2022
Slider Image

Отворен повик за наградата на ЕУ за истражувачко новинарство

15 април 2022
Slider Image

4,65 милиони евра за поддршка на претприемништвото во Ромските заедници

15 април 2022
Slider Image

Соларна централа, финансирана од ЕУ, во Северна Македонија започнува со производство на електрична енергија

7 април 2022
Slider Image

Фондот Западен Балкан прогласува 30 победнички проекти

7 април 2022
Slider Image

Советот за регионална соработка ја започнува наградата „Иновација пеперутка“

4 април 2022
Slider Image

Почеток на кампањата „Не за омразата. Сподели љубов!“ во Тирана

29 март 2022
Slider Image

Нова поддршка за рурален развој за Албанија, Северна Македонија и Србија

29 март 2022
Slider Image

Cедум дена, 45 млади, 1540 километри, седум градови

29 март 2022
Slider Image

Преку 1500 граѓани учествуваат во уличната акција на „YEA“ на 8 Март

21 март 2022
Slider Image

ЕУ во Северна Македонија за првпат ја претставува наградата „Европска жена на годината“

17 март 2022
Slider Image

Високиот претставник / Заменик-претседателот Жозеп Борел во Западен Балкан

15 март 2022
Slider Image

Отворање на изложба која го промовира „Зелениот договор“ на ЕУ

15 март 2022
Slider Image

„EIB“ ја потврдува посветеноста кон зелена транзиција во Северна Македонија

15 март 2022
Slider Image

Постигнат напредок на најголемиот проект за животна средина во Северна Македонија

14 март 2022
Slider Image

YEAs го одбележаа International Women’s Day низ цел Западен Балкан

11 март 2022
Slider Image

Route WB6 волонтерскиот караван ќе мине низ осум града во Западен Балкан

11 март 2022
Slider Image

Награда за зелени вештини 2022

11 март 2022
Slider Image

Награда за најпријателски настроен градоначалник кон Ромите од Западен Балкан и Турција

11 март 2022
Slider Image

Работна група за дезинформации за војната во Украина

11 март 2022
Slider Image

Комесарот Вархеји присуствуваше на Инвестицискиот самит за Западен Балкан 2022

1 март 2022
Slider Image

Нови програми за магистерски студии во Erasmus Mundus каталогот

28 февруари 2022
Slider Image

Започна изградбата на далноводот Северна Македонија-Албанија

28 февруари 2022
Slider Image

Креативна Европа објави повик за проекти за европска соработка за 2022 година

21 февруари 2022
Slider Image

RCC ги промовираше наградите „Жени претприемачи на годината од Западен Балкан“

21 февруари 2022
Slider Image

RYCO го објавува конечниот список на првите супер-училишта

28 јануари 2022
Slider Image

Започнува Европската година на младите

17 јануари 2022

Публикации (EN)

This fact sheet provides information on the EU support to Roma integration in the Western Balkans

Author: European Union

Листи со факти | Published in: 2024

This fact sheet provides information on the EU support to Roma integration in the Western Balkans

EU Support to Roma Integration in the Western Balkans

Author: European Commission

Листи со факти | Published in: 2023

This publication provides information on the EU support to Roma integration in the Western Balkans.

Клучни моменти

повлечете надесно

2009
Октомври

Прва препорака за отворање на пристапни преговори

2009
Декември

Стапување на сила на визна либерализација

2018
Април

Комисијата предлага отворање на пристапните преговори

2018
Јуни

Советот го трасира патот кон отворање на пристапните преговори

 

2020
Март

ЕУ одлучува да ги отвори пристапните преговори

2020
Jули

Презентација на нацрт-преговарачката рамка до земјите-членки

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.