BE-ja disbursoi 450 milion € për partnerët e Ballkanit Perëndimor duke ofruar Energy Support Package për rajonin News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

12/06/2023

BE-ja disbursoi 450 milion € për partnerët e Ballkanit Perëndimor duke ofruar Energy Support Package për rajonin

Në dhjetor të 2022-it, gjatë Samitit BE – Ballkani Perëndimor, kur BE-ja rikonfirmoi angazhimin e saj të plotë dhe të qartë ndaj perspektivës së anëtarësimit të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian, Komisioni Evropian deklaroi një Paketë të paprecedentë 1 miliardë € Energy Support Package  për të lehtësuar efektet e menjëhershme të krizës energjetike dhe përshpejtimin e tranzicionit të energjisë në rajon në periudhë afatshkurtër dhe afatmesëm.

 

Si pjesë e Energy Support Package, nga shkurti deri në maj të vitit 2023, Komisioni Evropian shpërndau 450 milion €, duke parashikuar 90% të mbështetjes buxhetore prej 500 milion € të parashikuar për të lehtësuar rritjen e shpejtë të kostove të energjisë për familjet e cenueshme dhe NVM-të, duke ofruar angazhimet e saj. Ky komponent, si pjesë e parë e Energy Support Package, është projektuar bazuar në planet specifike aktive të partnerëve të Ballkanit Perëndimor, duke përshkruar se si qeveritë synonin të trajtonin krizën energjetike përmes një kombinimi reformash dhe masash politike, si edhe masat e ndihmës së drejtpërdrejtë për familjet e cenueshme dhe ndërmarrjet e vogla dhe të mesme.

 

Komisioneri i BE-së për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Olivér Várhelyi, u shpreh: “Kriza energjetike është një sfidë e përbashkët për BE-në dhe Ballkanin Perëndimor. Bashkimi Evropian është partneri i parë dhe më i besueshëm i rajonit. Jam i lumtur të njoftoj se kemi përmbushur premtimin tonë dhe se mbështetja jonë po bën një ndryshim të vërtetë për parterët tanë, veçanërisht për njerëzit e cenueshëm, familjet dhe NVM-të me vështirësi për të paguar faturën e energjisë. Ne presim me padurim zbatimin e planeve aktiv të energjisë kombëtare të Ballkanit Perëndimor për të paguar pjesën tjetër të fondeve të caktuara.“

 

Masat, siç përshkruhen në planet kombëtare të veprimit nga qeveritë e Ballkanit Perëndimor, përfshijnë, së bashku me fusha të tjera:

 

-Shqipëria po subvencionon çmimet e energjisë për familjet dhe NVM-të, ndihmën financiare për personat në nevojë, dhe po diversifikon burimet e energjisë përmes investimeve të reja të erës dhe diellit.

-Bosnje dhe Hercegovina po mbështet familjet e cenueshme për të zbutur ndikimin e çmimeve të larta të energjisë. si dhe familjet dhe NVM-të për të përmirësuar efikasitetin e energjisë.

-Kosova po ofron mbështetje financiare për familjet e cenueshme, duke nxitur kursimin e energjisë dhe duke rritur efikasitetin energjetik të ndërtesave.

-Mali i Zi po mbështet pensionistët dhe familjet më të cenueshme të prekura nga rritja e çmimeve të energjisë dhe përmirësimet e efikasitetit në familje, kompani, turizëm dhe industri.

-Maqedonia e Veriut gjithashtu po subvencionon faturat e energjisë elektrike shtëpiake, duke mbështetur NVM-të për të ruajtur vazhdimësinë e biznesit dhe duke promovuar investimet shtetërore për tranzicionin e energjisë, burimet e rinovueshme të energjisë dhe efikasitetin e energjisë.

-Serbia parashikon rritjen graduale të numrit të familjeve të mbrojtura të cenueshme.

 

Pjesa e dytë e paketës, e përbërë nga 500 milion € të mbetura në grante, ofrohet për të avancuar tranzicionin energjetik, efikasitetin dhe pavarësinë e Ballkanit Perëndimor në periudhën afatshkurtër dhe afatmesme. Prandaj, ne ofrojmë mbështetje financiare për projektet e energjisë së rinovueshme, gazit dhe energjisë elektrike, ndërlidhësve, përmirësimit të ngrohjes së qarkut dhe rinovimit të infrastrukturës së vjetër (p.sh., blloqe të vjetra të banesave, spitaleve dhe ndërtesave publike).

 

Duke trajtuar nevojat e menjëhershme, afatshkurtra dhe afatmesme në Ballkanin Perëndimor në kontekstin e krizës së vazhdueshme energjetike, paketa e konsiderueshme e mbështetjes energjetike prej 1 miliardë € do të ndihmojë partnerët e Ballkanit Perëndimor në rajon që të fillojnë të ulin varësinë e tyre nga lëndët djegëse të Rusisë, përshpejtojnë dekarbonizimin dhe përmirësojnë sigurinë energjetike të rajonit.

Read more (Lexoni më shumë)

Burimi: European Union

Fotografitë: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.