Работна група за дезинформации за војната во Украина News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

11/03/2022

Работна група за дезинформации за војната во Украина

Нова работна група ќе собира и анализира материјали што ќе помогнат во разбирањето на трендовите за дезинформации во врска со војната во Украина. Работната група ќе се фокусира на дезинформациите во земјите на ЕУ и ЕЕА, како и на Западен Балкан, преку собирање и сортирање на релевантни материјали како проверка на факти, истраги, брзи анализи и истражувања на кампањи за дезинформација и иницијативи за медиумска писменост. Работната група, исто така, има за цел да ги идентификува збирките на податоци потребни за разбирање на кампањите за дезинформација.

 

Европската опсерваторија за дигитални медиуми (The European Digital Media Observatory (EDMO)) веќе го објави редовно ажурираниот список (list) на онлајн материјали со дезинформации во врска со војната. Ваквите збирки можат да им послужат на креаторите на политиките, вклучително и на Европската комисија, во разбирањето на феноменот на дезинформации и да придонесат во процесот на донесување на одлуки за војната во Украина базиран на докази.

 

Членовите на работната група ќе соработуваат со националните и регионалните центри на EDMO, со мали онлајн медиумски проекти, како и со други релевантни чинители низ Европа.

Прочитајте повеќе

Извор: EDMO

Автор на фотографија: EDMO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.