Преку 200 компании во Северна Македонија ја подобруваат конкурентноста со поддршка од ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/12/2022

Преку 200 компании во Северна Македонија ја подобруваат конкурентноста со поддршка од ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој

Преку 200 мали и средни претпријатија во Северна Македонија успешно имплементираа инвестициски проекти и станаа поконкурентни благодарение на програмите за конкурентност на мали и средни претпријатија на Европската банка за реконструкција и развој и ЕУ.

 

Програмата, која започна во 2019 година, комбинира заеми од Европската банка за реконструкција и развој, како и стимулации за грантови, финансирани од ЕУ, кои им се доделуваат на мали бизниси во партнерство со локалните комерцијални банки. Вкупно 51 милион евра им беа доделени на малите бизниси во Северна Македонија за 316 инвестициски проекти. Поголемиот дел од инвестициите беа во производство, транспорт, малопродажба и услуги, индустрии за храна, и повеќе од 60 % од нив беа наменети за мали и средни претпријатија надвор од главниот град.

 

Малите и средни претпријатија можеа да аплицираат за средства за инвестирање во нова опрема и надградување за да ја зголемат својата продуктивност, да ги намалат оперативните трошоци, да ја зголемат енергетската ефикасност и да го подобрат своето усогласување со стандардите на ЕУ. Покрај заемите, малите и средни претпријатија искористија и стимулации за грантови, финансирани од ЕУ, во вредност од 15 % од вкупната вредност на заемот.

 

Подобрениот пристап до финансии им помогна на малите и средни претпријатија да ги надминат своите обични операции и да инвестираат за да бидат поконкурентни на локалните пазари и пазарите на ЕУ.

 

Програмата за конкурентност на мали и средни претпријатија на Европската банка за реконструкција и развој се имплементира во сите држави од Западен Балкан, со цел овозможување подобар пристап до финансии за локалните мали и средни претпријатија. Досега, преку 850 бизниси ја искористиле регионалната програма.

Read more

Извор:  EBRD

Извор на фотографии: EBRD

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.