Преку 1500 граѓани учествуваат во уличната акција на „YEA“ на 8 Март News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/03/2022

Преку 1500 граѓани учествуваат во уличната акција на „YEA“ на 8 Март

За овогодинешниот Меѓународен ден на жената, Осми март, „WeBalkans“ и Млади европски амбасадори (YEA) заедно се здружија во промоција на кампањата #BreakTheBias. Истата ја спроведоа преку видео клипови и други содржини на социјалните мрежи, како и преку улична акција ширум Западен Балкан вклучувајќи ги Бања Лука, Белград, Куманово, Ниш, Нови Сад, Подгорица, Приштина, Сараево, Скопје и Тирана.

 

Преку 1500 жени зедоа учество во уличните акции кои имаа за цел да ја разбијат тенденциозноста кон родови стереотипи. Акциите вклучуваа запирање на жените на улица и поставување на прашањата „Која сум јас како жена во Западен Балкан?“ и „Како би се опишале себеси како жена?“ и забележување на нивните одговори на тотеми кои младите амбасадори „YEA“ ги поставиле на улицата.

 

Дел од одговорите, запишани на тотемите, од страна на жените кои зеле учество во акцијата, вклучуваат: „Сакам да видам повеќе еднаквост“, „Извонредна“, „Никогаш посилна“, „Научничка сум“ и „Горда“.

 

Мрежата „WeBalkans YEA“ беше креирана во август 2020 година како дел од Програмата за регионална комуникација за Западен Балкан (WeBalkans); управувана од Генералната дирекција за соседство и преговори за проширување (Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations – DG NEAR) на Европската Комисија. Платформата претставува креативна мрежа од идни млади носители на промени од Западен Балкан. Овие 120 млади визионери се интересираат за вредностите на ЕУ, како и за промоција на можностите кои ги нуди ЕУ; но, исто така, се залагаат за теми како што се родова еднаквост, меѓукултурно учење, заштита на животната средина и човекови права.

Young European Ambassadors

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.