Više od 1.500 građana učestvovalo u uličnoj akciji 8. marta News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

21/03/2022

Više od 1.500 građana učestvovalo u uličnoj akciji 8. marta

Za ovogodišnji Dan žena, WeBalkans i Mladi evropski ambasadori (YEA) udružili su se u promociji kampanje #BreakTheBias. To su uradili putem reel-ova i drugih sadržaja na društvenim mrežama i putem uličnih akcija širom Zapadnog Balkana – u Banja Luci, Beogradu, Kumanovu, Nišu, Novom Sadu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani.

 

Preko 1.500 žena učestvovalo je u uličnim akcijama u cilju razbijanja rodnih stereotipa. Aktivisti su zaustavljali žene na ulici da bi odgovorile na pitanja kao što su „Ko sam ja kao žena na Zapadnom Balkanu?“ i „Kako opisujete sebe kao ženu?“ i da bi zatim upisale svoje odgovore na toteme koje su YEA postavili.

 

Neke od poruka zapisanih na totemima bile su: „Voljela bih da vidim više jednakosti“, „Divno“, „Nikad jače“, „Ja sam naučnica“ i „Ponosna“.

 

Mreža WeBalkans pokrenuta je u avgustu 2020. godine u okviru Regionalnog komunikacionog programa za zapadni Balkan (WeBalkans), kojim upravlja Generalna direkcija Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR). Platforma je kreativna mreža budućih mladih lidera iz cijelog Zapadnog Balkana. Ovih 120 mladih vizionara zainteresovano je za učenje o vrijednostima EU i promovisanje mogućnosti koje EU nudi, ali takođe žele da se zalažu za teme kao što su rodna ravnopravnost, interkulturalno učenje, zaštita životne sredine i ljudska prava.

Young European Ambassadors

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.