Проект, во соработка помеѓу ЕУ и Германија, придонесува за развивање на систем за управување со отпад во регионот на Приштина News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/12/2022

Проект, во соработка помеѓу ЕУ и Германија, придонесува за развивање на систем за управување со отпад во регионот на Приштина

На 12. декември, како дел од проект, финансиран од ЕУ и Германија, за развивање на заеднички систем за управување со отпад во регионот на Приштина; градоначалниците на Косово Поле, Глоговац, Грачаница, Обилиќ, Подујево и Приштина потпишаа меморандум за разбирање со цел отпочнување на нивната соработка.

 

Во согласност со релевантните директиви на ЕУ и законите во Косово, општините ќе работат со цел развивање Меѓуопштински план за управување со отпад и Меѓуопштинска спогодба за соработка за заедничка работа во секторот за управување со отпад. Имплементацијата на Меѓуопштинскиот план за управување со отпад ќе биде следниот чекор во поставувањето интегриран систем за управување со отпад; започнат со финансирање, од ЕУ и Германија, во вредност од 35 милиони евра, за конструкција, проширување и санација на депонии и претоварни станици за цврст отпад во регионот.

 

Со цел поддржување реформи во секторот за управување со отпад, и во соработка со владата на Германија; ЕУ финансира проекти, со 19 милиони евра, имплементирани од „ГИЗ“, за развивање соодветни политики и закони за управување со отпад, спогодби за планирање и соработка за интегрирано меѓуопштинско управување со отпад, градење капацитети на централно и локално ниво, воведување циркуларна економија и имплементација на проекти за приоритетно инвестирање.

Read more

Извор: EU Office in Kosovo

Извор на фотографии: EU Office in Kosovo

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.