Projekat EU i Njemačke pomaže u razvoju zajedničkog sistema upravljanja otpadom u regionu Prištine News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/12/2022

Projekat EU i Njemačke pomaže u razvoju zajedničkog sistema upravljanja otpadom u regionu Prištine

Dana 12. decembra, u okviru projekta koji finansiraju EU i Njemačka, koji rade na razvoju zajedničkog sistema upravljanja otpadom za region Prishtinë /Prištine, gradonačelnici Fushë Kosova/Kosovo Polje, Gllogoc/Glogovac, Gračanica/ Graçanicë, Obiliq/Obilić , Podujeva/Podujevo i Prishtinë/Priština potpisali su Memorandum o razumijevanju za početak saradnje.

 

U skladu sa relevantnim direktivama EU i kosovskim zakonima, opštine će sada raditi na razvoju međuopštinskog integrisanog plana upravljanja otpadom i međuopštinskog sporazuma o saradnji za zajednički rad u sektoru upravljanja otpadom. Implementacija Međuopštinskog plana integrisanog upravljanja otpadom biće sljedeći korak u uspostavljanju integrisanog sistema upravljanja otpadom, koji je započet aktuelnim projektom koji sa 35 miliona eura finansiraju EU i Njemačka, a namijenjen je za izgradnju, proširenje i rehabilitaciju deponije i transfer stanice za čvrsti otpad u regionu.

 

Kako bi podržala relevantne reforme u sektoru upravljanja otpadom, EU zajedno sa njemačkom vladom finansira projekte u iznosu od 19 miliona eura, a koje implementira GIZ, za razvoj adekvatne politike i zakonodavstva za upravljanje otpadom, međuopštinskog integrisanog planiranja upravljanja otpadom i sporazuma o saradnji, izgradnje kapaciteta na centralnom i lokalnom nivou, uvođenje cirkularne ekonomije i implementacije prioritetnih investicionih projekata.

Saznaj više

Fotografije: EU Office in Kosovo

Izvor: EU Office in Kosovo

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.