BE-ja dhe EBRD-ja mbështesin valën e rinovimit në Serbi News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

27/01/2023

BE-ja dhe EBRD-ja mbështesin valën e rinovimit në Serbi

Bashkimi Evropian dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) po e ndihmojnë Serbinë të përmirësojë efikasitetin energjetik të ndërtesave të saj publike me një paketë financiare prej 14 milionë eurosh.

 

Paketa, që përfshin një hua EBRD 12 milionë euro dhe një grant 2 milionë euro nga BE-ja, do të ndihmojë financimin e masave për përmirësimin e efektshëm të energjisë në 80 ndërtesa publike, përfshirë ndërtesat arsimore, shëndetësore, administrative, sportive dhe kulturore, në 20 komuna në Vojvodinë. Këto ndërtesa do të rinovohen me izolim termik, dritare të reja, ngrohje të përmirësuar, sisteme ventilimi dhe ftohjeje, dhe ndriçim me kursim energjie.

 

Përmirësimet pritet të kontribuojnë 53% për uljen e shpenzimeve për energjinë dhe 56% për uljen e emetimit vjetor të CO2-shit.

 

Përveç grantit 2 milionë euro nga BE-ja, projekti përfiton nga rreth 2 milionë euro grante të tjera për bashkëpunimin teknik, të ofruara nga Agjencia Suedeze e Bashkëpunimit Ndërkombëtar për Zhvillimin (SIDA) dhe Italia përmes Iniciativës së Evropës Qendrore (CEI).

 

Ndërtesat janë përgjegjëse për rreth 34% të konsumit të energjisë në Serbi. Rinovimet mund të ndihmojnë për uljen e konsumit të energjisë dhe të emetimit të CO2-shit, por nevojiten përpjekje domethënëse për t’i stimuluar dhe për t’u dhënë përparësi këtyre investimeve, sidomos në sektorin rezidencial të multi-apartamenteve. 

Lexoni më shumë (Read more)

Fotografitë: BERZH

Burimi: BERZH

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.