ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој со поддршка за бран реновации во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/01/2023

ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој со поддршка за бран реновации во Србија

ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој ѝ помагаат на Србија за подобрување на енергетската ефикасност на јавните згради со финансиски пакет вреден 14 милиони евра.

 

Пакетот, кој вклучува 12 милиони евра заем од Европската банка за реконструкција и развој и 2 милиони евра грант од ЕУ, ќе помогне за финансирање на ефикасни енергетски мерки во 80 јавни згради; вклучително и образовни, здравствени, административни, спортски и културни згради, во 20 општини во Војводина. Овие згради ќе бидат реновирани со термичка изолација, нови прозорци, надоградени системи за греење, ладење и вентилација, како и енергетски ефикасно осветлување.

 

Се очекува подобрувањата да придонесат за примарно енергетско намалување од 53 %, како и годишно намалување од 56 % на емисијата CO2.

 

Покрај грантот од 2 милиони евра од ЕУ, проектот ќе добие и грант од околу 2 милиони евра за техничка соработка, обезбеден од Шведската агенција за меѓународна соработка за развој и од Италија преку Централната европска иницијатива.

 

Зградите сочинуваат 34 % од потрошувачката на енергија во Србија. Реновирањата можат да помогнат за намалување на потрошувачката на енергија и емисиите CO2, но потребен е значаен напор за стимулирање и давање приоритет на вакви инвестиции; особено во станбениот сектор со повеќе станови. 

Read more

Извор на фотографии: EBRD

Извор: EBRD

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.