EU i EBRD podržavaju talas renoviranja u Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/01/2023

EU i EBRD podržavaju talas renoviranja u Srbiji

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) finansijskim paketom od 14 miliona eura pomažu Srbiji da unaprijedi energetsku efikasnost javnih zgrada.

 

Paket, koji uključuje 12 miliona eura zajma EBRD-a i 2 miliona eura bespovratnih sredstava EU, pomoći će u finansiranju energetski efikasnih mjera rekonstrukcije 80 javnih zgrada, uključujući obrazovane, zdravstvene, administrativne, sportske i kulturne zgrade, u 20 opština u Vojvodini. Ovi objekti će biti renovirani toplotnom izolacijom, novom stolarijom, unaprijeđenim sistemima gijanja, ventilacije i hlađenja i energetski efikasnom rasvjetom.

 

Očekuje se da će poboljšanja dopriijneti smanjenju primarne energije od 53 procenta i godišnjem smanjenju emisije CO2 od 56 procenata.

 

Pored granta od 2 miliona eura od EU, projekat takođe koristi pomoć od blizu 2 miliona eura grantova za tehničku saradnju, koje obezbjeđuju Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italija preko Centralnoevropske inicijative (CEI).

 

Zgrade čine oko 34 odsto potrošnje energije u Srbiji. Renoviranje može pomoći u smanjenju potrošnje i emisije CO2, ali je potreban značajan napor da se da prioritet ovakvim investicijama, posebno u stambenom sektoru sa više stanova.

Saznaj više

Fotografijas: EBRD

Izvor: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.