NJË HAPI I MADH: BOSNJA DHE HERCEGOVINA FILLON PROCESIN E ANËTARËSIMIT NË BE News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

21/06/2024

NJË HAPI I MADH: BOSNJA DHE HERCEGOVINA FILLON PROCESIN E ANËTARËSIMIT NË BE

Një shenjë për BH për gjëra më të mira dhe bashkim për njerëzit.

Bosnja dhe Hercegovina (BH) ka marrë dritën jeshile për të filluar anëtarësimin në Bashkimin Evropian. Ky lajm ua ka shtuar shpresën për të ardhmen qytetarëve në mbarë vendin. Nuk është vetëm një ndryshim në politikën botërore; por është një shenjë e gjërave më të mira dhe bashkimit për njerëzit që jetojnë atje.

 

Bizneset përgatiten për ndryshime

Milijan Mirkoviq, personalitet i njohur nga Shoqata e Punëdhënësve në Distriktin e Bërçkos, ndan mendimet e botës afariste. “BE-ja po na jep lajme të mira. Ne jemi gati të përmirësohemi dhe të ndjekim rregullat e BE-së”, thotë ai. “Është si të përgatitesh për një ndeshje të madhe futbolli. Duhet të punojmë shumë.” Kjo tregon se bizneset janë të emocionuar, por gjithashtu të vetëdijshëm se kanë shumë për të bërë. Të qenit pjesë e BE-së do ta bëjë tregtinë më të lehtë dhe do të ndihmojë bizneset e BH të jenë më të suksesshme.

 

Shkollat dhe universitetet duan të rriten

Të emocionuar janë edhe mësimdhënësit dhe studentët. Profesori Srxhan Laliq, drejtues i Fakultetit Ekonomik në Bërçko, flet për avantazhet e mëdha. “Ky është një shans i madh për ne që të përmirësojmë mënyrën se si punojmë,” thotë ai. “Duam t’i përmirësojmë kurset tona dhe të bëhemi më konkurrent në tregjet lokale dhe ndërkombëtare.” Ai është krenar që bashkëpunojnë me universitetet më të mira në BE.

 

Shpresa për një të ardhme më të mirë bashkërisht

Mendimet e Mirkoviqit dhe Laliqit janë vetëm shembuj të vegjël të ngazëllimit në BH. Të rinjtë, veçanërisht, shohin se si anëtarësimi në BE mund t’i ndryshojë gjërat për mirë. Arijel Kurtagiq nga Bihaçi mezi pret të udhëtojë më lehtë dhe të gjejë punë në BE. “E ardhmja duket më e afërt,” thotë ai, i emocionuar për atë që mund të ndodhë.

Në vende më të vogla si Lukavac, Ademir Çosiçkiç sheh se si anëtarësimi në BE mund të ndihmojë jo vetëm qytetet e mëdha por edhe qytetet e vogla të rriten, si për shembull nëpërmjet turizmit.

Anastasija Katiç nga Gradishka mendon se ky është një shans për të filluar projekte që mund të bëjnë ndryshime të mëdha, si ulja e varfërisë.

Në Mostar, Amila Memiq shpreson se anëtarësimi në BE do të thotë mbrojtje më e mirë për të gjithë.

Ajla Kulugliç nga Tuzla është e emocionuar nga numri më i madh i projekteve dhe mënyrat më të mira të jetesës. “Të jetosh më mirë nuk është vetëm shpresë, është një plan i vërtet,” thotë ajo, e gatshme për ndryshimet e mira që do të sjellë anëtarësimi në BE.

Shumë njerëz në BH ëndërrojnë për anëtarësimin në BE. Ato përfshijnë liderë biznesi që duan tregje të suksesshme, mësimdhënës që shpresojnë për arsim më të mirë dhe të rinj si Arijeli, Ademiri, Anastasija, Amila dhe Ajla, të cilët presin udhëtime më të lehta dhe mundësi më të mira.

Me festimet e gëzueshme në Sarajevë, është e qartë se anëtarësimi në BE është një gjë e madhe për BH. Me kulturën e saj të veçantë dhe shpresat e mëdha do të jetë një shtesë në përzierjen e pasur të Evropës.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.