Младите европски амбасадори учествуваат на форумот „So Keres Europa?!“ во Тирана, Албанија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/08/2022

Младите европски амбасадори учествуваат на форумот „So Keres Europa?!“ во Тирана, Албанија

„So Keres Europa?!“ (на ромски јазик или во превод „Како е, Европо?!“) е меѓународен еднонеделен форум, дел од активностите во склоп на Тирана – европска престолнина на младите, кој пречека преку 150 млади, вклучително и младите европски амбасадори; од цела Европа, Западен Балкан и Турција, кои заедно учествуваа во серија работилници. Меѓу учесниците имаше Роми и не-Роми, кои зедоа учество во работилници со фокус на човечки права и права на малцинства во Европа, интерсекционалност, уметности и култура, промоција на младински прашања и отпор на Ромите, во Тирана од 11. до 17. јули.

 

По една недела исполнета со работилници, форумот кулминираше со јавен настан – Меѓународен ромски младински фестивал; на којшто групите ги презентираа резултатите од нивната работа и претставниците на Европската младинска престолнина, владини претставници и државни политичари кои имаа прилика, заедно со оние од ширум Европа, да се исправат за различноста и инклузија на сите млади.

 

Домаќини на настанот беа „Roma Active Albania“ и Тирана – европска престолнина на младите, а форумот беше кофинансиран од ЕУ, ЕРАЗМУС+ и Тирана – европска престолнина на младите 2022.

Прочитај повеќе

Извор: Phiren Amenca

Извор на фотографии: Phiren Amenca

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.