Младите европски амбасадори се среќаваат со оркестарот на млади од Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

25/07/2022

Младите европски амбасадори се среќаваат со оркестарот на млади од Западен Балкан

На 19. јули, група млади европски амбасадори од Косово го посетија оркестарот на млади од Западен Балкан за време на нивната крајна подготвителна сесија пред концертот во Приштина. Групата беше составена од Амина Каја, Десантила Муриќи, Ерис Цунаку и Јора Зенели. Младите европски амбасадори имаа прилика да разговараат со членовите на оркестарот на млади од Западен Балкан за мрежата на млади европски амбасадори и можности за соработка.

 

Оркестарот на млади од Западен Балкан е иницијатива на „Artium Eudora“, невладина организација со седиште во Приштина, која ја промовира уметноста како алатка за индивидуален и општествен развој. Оркестарот беше за првпат на турнеја во октомври 2021 година, а во мај 2022 година свиреше на Денот на Европа во Нови Сад. По концертот во Приштина, оркестарот ја продолжи својата турнеја во Скопје и Нови Сад; на 26. јули ќе гостува во Мостар, а на 28. јули во Котор. Во август, младите музичари ќе гостуваат пред германска публика со концерти во Ахен, Берлин, Есен, Касел и Кенигсвинтер.

 

Турнејата на оркестарот на млади од Западен Балкан, во 2022 година, беше реализирана со поддршка од Генералниот директорат на ЕУ за проширување и соседство, делегацијата на ЕУ во Косово и Северна Македонија, неколку Ротари клубови од регионот Ахен, „Engagement Global“, министерствата за надворешни работи на Германија и Луксембург, амбасадата на Република Чешка во Косово и Австрискиот културен форум во Србија.

Read more

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.