Младите европски амбасадори учествуваат на конференција, организирана во Данска, за предизвици и можности во ЕУ и односи со Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

3/02/2023

Младите европски амбасадори учествуваат на конференција, организирана во Данска, за предизвици и можности во ЕУ и односи со Западен Балкан

Советодавната група за политики „Балканот во Европа“ и Европскиот фонд за Балкан, во соработка со Данското општество за надворешна политика и три клучни дански политички партии – Социјалдемократите, Либералната партија и Зелената левичарска партија, беа домаќини на тридневна конференција, која се одржа на 25. јануари 2023 година, во данскиот парламент.

 

Дискусијата привлече значаен интерес, имаше публика од околу 100 учесници и беше, главно, фокусирана на неодамнешните случувања и тековните предизвици во односот помеѓу ЕУ и земјите од Западен Балкан со кандидатски статус за членство во ЕУ.

 

Во центар на дебатата беа можностите и пречките за државите од Западен Балкан во напредокот за пристап кон ЕУ преку дијалог меѓу креатори на политики, активисти и аналитичари од Данска, ЕУ и Западен Балкан, и тоа како да се направи интеграцискиот процес за Западен Балкан поочигледен, донесувајќи го регионот поблиску до ЕУ и како Данска може да го поддржи процесот.

 

На конференцијата учествуваше и младиот европски амбасадор, Иван Дургутов, кој беше дел од панел-дискусијата „Предизвици за доверба и трансформација во Западен Балкан“. Панел-дискусијата беше составена од млади кои ги посочија предизвиците на младинскиот ангажман и инволвирање во односите Западен Балкан – ЕУ.

Извор на фотографии: Biepag

Извор: Biepag

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.