Дебатниот клуб на Млади европски амбасадори на Светскиот ден на СИДА во Скопје News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/12/2022

Дебатниот клуб на Млади европски амбасадори на Светскиот ден на СИДА во Скопје

На иницијатива од Мила Младенова, студентка по медицина и млад европски амбасадор од Северна Македонија, „Europe House“ во Скопје организираше дискусија, на 1. декември, во чест на Светскиот ден на СИДА. Целта на дискусијата беше да се подигне свеста за ХИВ/СИДА, обезбедувајќи практични информации на темата, засновани на факти, како и кршење на стигмата за луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА.

 

Во дискусијата зедоа збор амбасадорот на ЕУ во Северна Македонија, Дејвид Гир, доктори и претставници на граѓанското општество; кои заедно со учесниците споделија релевантни информации за ХИВ/СИДА, дијагностицирање, превенција, третман, студентски активности и проекти за ХИВ/СИДА, општествена работа со ХИВ-позитивни луѓе, нивните предизвици и потреби, како и мерки кои треба да се преземат за да се подобри статусот на луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА.

 

Светскиот ден на СИДА беше првиот светски ден на здравјето и секоја година, на 1. декември, со почеток од 1988 година, светот се обединува во борба за ставање крај на епидемијата со СИДА. Светскиот ден на СИДА му овозможува на светот не само да оддаде почит на сите оние кои го загубија својот живот поради оваа болест, но и да се подигне свеста за континуираната потреба од превенција и едукација, намалување на стигмата, како и поголемо разбирање за тоа како СИДА-та продолжува да влијае врз јавното здравје ширум светот.

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.