Događaj Debatnog kluba YEA povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-s u Skoplju News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

15/12/2022

Događaj Debatnog kluba YEA povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-s u Skoplju

Na inicijativu Mile Mladenove, studentkinje medicine i mlade evropske ambasadorke (Young European Ambassador – YEA) iz Sjeverne Makedonije, Evropska kuća u Skoplju organizovala je 1. decembra diskusiju povodom Svjetskog dana borbe protiv side. Cilj diskusije je bio podizanje svijesti o HIV/AIDS-u, pružanje informacija zasnovanih na činjenicama i praktičnih informacija o ovoj temi, kao i pomoć u razbijanju stigme o ljudima koji žive sa HIV/AIDS-om.

 

Među govornicima su bili ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji Dejvid Gir, ljekari i predstavnici civilnog društva, koji su sa učesnicima podijelili relevantne informacije o HIV-u, AIDS-u, dijagnozi, prevenciji, liječenju, studentskim aktivnostima i projektima u vezi sa HIV/AIDS-om, socijalnom radu sa HIV pozitivnim osobama, izazovima sa kojima se susreću, njihovim potrebama i mjerama koje treba preduzeti za poboljšanje statusa osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.

 

Svjetski dan borbe protiv side bio je prvi globalni dan zdravlja i još od 1988. godine, 1. decembra svake godine svijet se ujedinjuje u borbi za okončanje epidemije AIDS-a. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a nudi svijetu priliku ne samo da oplakuje i oda počast onima koji su preminuli od ove bolesti, već i da podigne svijest o stalnoj potrebi za prevencijom i edukacijom, smanjenjem stigme i bolje razumijevanje kako AIDS nastavlja da utiče na javno zdravlje širom svijeta.

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.