TEDxYouth@MarijinDvor, Сараево, Босна и Херцеговина News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/02/2023

TEDxYouth@MarijinDvor, Сараево, Босна и Херцеговина

TEDxYouth@MarijinDvor е најголемиот TEDxYouth настан во Западен Балкан. Овојпат, настанот беше организиран од младите европски амбасадори, Хаџера Селимовиќ и Ена Порка и привлече девет излагачи од Западен Балкан и ЕУ. Официјалниот наслов на годинешното издание е „Повторно замислување на иднината“.

 

Петнаесет млади европски амбасадори учествуваа во годинешниот настан; а шестмина останати придонесоа во организацискиот дел. Младата европска амбасадорка од Црна Гора, Ивана Сречковиќ, беше една од излагачите на настанот. Во својот говор, насловен „Жени во бизнис: Дали е машки свет?“, зборуваше за родова еднаквост во бизнисот. Покрај говорот на Ивана, два дополнителни говори беа споделени од младите европски амбасадори Анастасија Ѓорѓа Босанчиќ, од БиХ, и Фатбард Кабаши од Косово.

 

Темите на останатите излагачи беа поврзани со животна средина, музика, свест за ментално здравје, истражување и слично.

 

Во духот на идеи кои вредат да се споделуваат, TEDx е програма за локални и самоорганизирани настани кои спојуваат луѓе за споделување TED искуства. На TEDx настан, се комбинираат излагачи на TED говори во живо, и преку видео, кои имаат цел да иницираат длабоки дискусии и поврзување во мала група. Овие локални и самоорганизирани настани го носат брендот TEDx; во којшто „х“ означува „самостојно организиран TED настан“. Конференцијата TED обезбедува општи насоки за програмата TEDx, но индивидуалните TEDx настани се самоорганизирани (и подлежат на посебни правила и регулации).

Read more

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.