Во тек е втората недела на Отворени денови за млади европски амбасадори ширум Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

16/06/2022

Во тек е втората недела на Отворени денови за млади европски амбасадори ширум Западен Балкан

Низа отворени денови за промоција на новиот повик за млади европски амбасадори продолжи и минатата недела со презентација на мрежата, од страна на младите европски амбасадори, во Косово, БиХ, Северна Македонија и Србија.

 

На 9. јуни, младите европски амбасадори од БиХ беа домаќини на Отворениот ден за млади европски амбасадори во „Europe House“ во Сараево. Преку успешна соработка со Делегацијата на ЕУ во БиХ, настанот беше сочинет од презентација за младите европски амбасадори, прослава на триесет и пет годишнината на програмата Еразмус и жива дискусија со амбасадорот Јохан Сатлер. Дополнително, 50 млади освоија награди на квизот за млади европски амбасадори и одлично си поминаа, запознавајќи нови пријатели.

 

На 10. јуни, младите амбасадори од Косово беа домаќини на Отворениот ден за млади европски амбасадори во „Europe House“ во Приштина. Во истата прилика, младите европски амбасадори и Делегацијата на ЕУ организираа отворена дискусија помеѓу амбасадорот на ЕУ во Косово, Томаш Суњог и присутните млади. Неделата заврши со отворените денови во Струмица и Ниш каде што младите европски амбасадори се сретнаа со нивните врсници и ги поканија да се приклучат во мрежата и да бидат третата генерација млади европски амбасадори 2022.

 

Платформата на млади европски амбасадори е креативна мрежа од млади активисти ширум Западен Балкан (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија). Младите европски амбасадори доаѓаат од различни средини, но споделуваат заедничка визија: обединет Западен Балкан во различностите. Заедно учат еден за друг и за ЕУ, спроведуваат креативни проекти, стекнуваат нови вештини и се поврзуваат преку социјалните медиуми, организираат инспиративни настани; секогаш водени од идејата дека младинскиот активизам е најголемата моќ за општествена промена.

 

Целите на мрежата се: споделување на вредностите на ЕУ, подигнување на свеста за соработката на ЕУ со партнерите во Западен Балкан, покажување на видливи резултати од соработката, придонесување за политички дијалог на различни теми и зголемување на општествениот активизам.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.