Počela druga nedjelja Dana otvorenih vrata širom Zapadnog Balkana News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

16/06/2022

Počela druga nedjelja Dana otvorenih vrata širom Zapadnog Balkana

Dani otvorenih vrata koji promovišu novi konkurs za Mlade evropske ambasadore (YEA) organizovani su i prošle sedmice, kada su YEA predstavili svoju mrežu na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

 

Devetog juna, YEA iz Bosne i Hercegovine bili su domaćini Dana otvorenih vrata u Evropskoj kući u Sarajevu. Kroz uspješnu saradnju sa Delegacijom EU u BIH, na manifestaciji je održana prezentacija YEA, proslava 35 godina Erazmus programa, ali i živa diskusija sa ambasadorom Johanom Satlerom. Štaviše, oko 50 mladih osvojilo je nagrade na kvizu YEA i odlično se zabavilo stekavši nova poznanstva.

 

YEA sa Kosova bili su domaćini Dana otvorenih vrata u Evropskoj kući u Prištini 10. juna. Tim povodom, YEA i Delegacija EU organizovali su otvorenu diskusiju između ambasadora EU na Kosovu Tomaša Sunjoga, YEA i prisutne omladine. Nedjelja je završena Danima otvorenih vrata u Strumici i Nišu, gde su se YEA sastali sa svojim vršnjacima i pozvali ih da se pridruže mreži kao treća generacija Mladih evropskih ambasadora.

 

Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA) je kreativna mreža mladih aktivista sa cijelog Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija). YEA dolaze iz različitih sredina, ali svi oni imaju zajedničku viziju: Zapadni Balkan ujedinjen u raznolikosti. Zajedno uče jedni o drugima i EU, vode kreativne projekte, stiču nove vještine, povezuju se putem društvenih mreža i organizuju inspirativne događaje – uvijek vođene idejom da je aktivizam mladih najmoćnija snaga društvenih promjena.

 

Ciljevi mreže su razmjena vrednosti EU; podizanje svijesti o saradnji EU sa partnerima sa Zapadnog Balkana; prikazivanje opipljivih rezultata ove saradnje; doprinos političkom dijalogu o različitim temama i pomoć u povećanju građanskog aktivizma.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.