Регионалната програма за домување им ги додели клучевите од ново изградените станови на десет семејства бегалци во Краљево, Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

2/12/2022

Регионалната програма за домување им ги додели клучевите од ново изградените станови на десет семејства бегалци во Краљево, Србија

Клучеви од десет ново изградени станови, во рамки на Регионалната програма за домување, беа доделени на семејства во Краљево, Србија. Досега, повеќе од 6700 домови се доделени на корисници ширум Србија, еден од четирите партнери на Регионалната програма за домување.

 

Покрај корисниците, на церемонијата за доделување клучеви, беа присутни и Светлана Велимировиќ – заменик комесар за бегалци и миграција во Република Србија; Предраг Трезиќ – градоначалник на Краљево; Урс Шмид – амбасадор на Швајцарија во Србија; Мирјана Максимовиќ – претставничка на Делегацијата на ЕУ во Србија и Душан Ковачевиќ – директор на Единицата за управување со проекти д.о.о.

 

Финансиската помош на ЕУ за поддршка за мир, помирување и добрососедски односи во Србија достигна повеќе од 300 милиони евра. Помошта е насочена кон зацврстување на регионалната соработка, стабилноста и решавање тековни билатерални прашања, како и наследство од минатото. ЕУ обезбеди 74 милиони евра во форма на поддршка за домување и вработување на најранливите семејства бегалци и внатрешно раселени лица. Целта на регионалната програма, имплементирана во овој сектор, е да го подобри животот на 74000 луѓе или околу 27000 семејства, од територијата на поранешна Југославија. Целосниот буџет е проценет на околу 584 милиони евра за период од пет години.

Read more

Извор: RHP

Извор на фотографии: RHP  

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.