Deset izbjegličkih porodica dobilo ključeve od RHP-a u Kraljevu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

2/12/2022

Deset izbjegličkih porodica dobilo ključeve od RHP-a u Kraljevu

Ključevi za deset novoizgrađenih stanova Regionalnog stambenog programa (RHP) uručeni su izbjegličkim porodicama u Kraljevu. Do danas je korisnicima ovog programa širom Srbije, jedne od četiri partnerske zemlje RHP-a, dodijeljeno je više od 6.700 domova.

 

Pored samih korisnika, na svečanosti povodom uručenja ključeva bili su prisutni Svetlana Velimirović, zamjenica povjerenika za izbjeglice i migracije Republike Srbije; Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva; Urs Šmid, ambasador Švajcarske u Srbiji; Mirjana Maksimović, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji i Dušan Kovačević, rukovodilac Jedinice za realizaciju projekata u javnom sektoru d.o.o.

 

Finansijska podrška EU miru, pomirenju i dobrosusjedskim odnosima u Srbiji dostigla je više od 300 miliona eura. Pomoć je usmjerena na jačanje regionalne saradnje i stabilnosti i rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja i nasljeđa iz prošlosti. EU je obezbijedila 74 miliona eura za podršku smještaju i zapošljavanju najugroženijih izbjegličkih porodica i interno raseljenih lica. Cilj regionalnog programa koji se sprovodi u ovom sektoru je poboljšanje kvaliteta života 74.000 ljudi, odnosno oko 27.000 porodica sa teritorije bivše Jugoslavije. Ukupni budžet procjenjuje se na približno 584 miliona eura za petogodišnji period.

Izvor: RHP

Fotografija: RHP

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.