Постигнат напредок на најголемиот проект за животна средина во Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/03/2022

Постигнат напредок на најголемиот проект за животна средина во Северна Македонија

Клучен чекор во имплементација на проектот, поддржан од ЕУ, во вредност од 136 милиони евра, беше постигнат со најавата за отворање на тендерски повик за изградба на најголемиот проект за животна средина во Северна Македонија – Фабрика за обработка на отпадни води Скопје (Skopje wastewater plant).

 

Фабриката за обработка на отпадни води Скопје (The Skopje wastewater treatment plant) е еден од вкупно 21 предводнички проекти избрани во февруари за финансирање од ЕУ во 2022 преку Инвестициската рамка за Западен Балкан. Инвестициониот пакет е чекор напред кон имплементација на Инвестицискиот и економски план за Западен Балкан 2021 – 2027 (Economic and Investment Plan for the Western Balkans 2021-2027). Фабриката за обработка на отпадни води Скопје е еден од проектите за животна средина избран за финансирање во рамки на Предводникот 7 – Управување со отпад и отпадни води (Flagship 7 – Waste and Wastewater Management).

 

ЕУ го финансира проектот со грант во вредност од 70 милиони евра, надополнет со заем од 35 милиони евра од Европската инвестициска банка, како и со заем од 30 милиони евра од Европската банка за реконструкција и развој и финансиски фондови од билатерални донатори. Земајќи предвид дека отпадната вода во Скопје се исфрла во Вардар без обработка; се очекува проектот да има значајни еколошки и придобивки за јавното здравје на жителите на Скопје. Истиот ќе придонесе и за усогласувањето на Северна Македонија со релевантните еколошки закони и стандарди за вода на ЕУ.

Прочитај повеќе

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.