Napredak u najvećem ekološkom projektu Sjeverne Makedonije News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/03/2022

Napredak u najvećem ekološkom projektu Sjeverne Makedonije

Ključni korak u realizaciji projekta koji je podržala EU, vrijednog 136 miliona eura, napravljen je objavom otvaranja ponuda za izgradnju najvećeg ekološkog projekta Sjeverne Makedonije – Skopske fabrike otpadnih voda.

 

Skopska fabrika za prečišćavanje otpadnih voda jedan je od 21 vodećeg projekta izabranog u februaru za finansiranje EU 2022. godine preko Investicionog okvira za zapadni Balkan. Investicioni paket je korak dalje u sprovođenju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan 2021-2027. Skopsko postrojenje za otpadne vode je jedan od ekoloških projekata odabranih za finansiranje u okviru Glavnog projekta 7 – Upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

 

EU finansira ovaj projekat bespovratnim sredstvima od 70 miliona eura, dopunjujući kredit Evropske investicione banke od 35 miliona eura, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 30 miliona eura i sredstva bilateralnih donatora. Imajući u vidu da se skopska kanalizacija trenutno ispušta u Vardar bez prerade, očekuje se da će projekat imati značajne ekološke i zdravstvene koristi za stanovnike Skoplja. To će takođe doprinijeti usklađenosti Sjeverne Makedonije sa relevantnim zakonima i standardima EU o životnoj sredini i vodi.

Saznaj više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.