Запознајте ги 17-те избрани супер училишта од Албанија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/01/2023

Запознајте ги 17-те избрани супер училишта од Албанија

Регионалната канцеларија за младинска соработка, заедно со ГИЗ, го организираше настанот „Запознајте ги супер училиштата од Албанија“, на 25. јануари 2023 година, во Тирана; во рамки на програмата за размена „Супер училишта“. Настанот собра 17 средни училишта од Албанија, добитници на награди, претставени од нивните директори и наставници одговорни за координирање на претстојните регионални размени, со цел не само меѓусебно да се запознаат, но и да бидат дел од еден значаен момент како што е потпишувањето на спогодбите за партнерство.

 

На настанот учествуваше и г-ѓа Евис Куши, министерка за образование и спорт, Н. Е. Кристијане Хоман, амбасадор на ЕУ во Албанија, г. Мартин Карл Зикендрат, прв секретар одговорен за секцијата за култура и печат при германската амбасада и г-ѓа Алба Бројка, раководителка на локалната подружница на Регионалната канцеларија за младинска соработка.

 

Амбасадорката Крисијане Хоман изјави дека ЕУ е горда што го поддржува овој проект. „Среќни сме што ќе има сè повеќе и повеќе супер училишта во регионот. На овој проект гледаме како поголема цел за поддршка на младински ангажман, како и регионална соработка и помирување. ЕУ и понатаму ќе ги става младите и децата во центарот на нашата соработка со Западен Балкан,“ потенцираше амбасадорката.

 

Имплементацијата на проектите ќе биде поделена на два дела: првиот дел размени ќе се случува од април до јуни, а вториот ќе продолжи од август до октомври 2023 година. Секое училиште-партнер ќе организира една размена со друго училиште-партнер, со траење до 7 дена и со група до 12 ученика и еден или два наставници. Преку оваа шема за размени, учениците и наставниците ќе добијат можност да патуваат, да се претстават себеси и своето училиште, како и нивните обичаи, пред домаќините, а ќе можат и да научат нешто ново за локалните заедници ширум регионот.

Read more

Извор на фотографии: RYCO

Извор: RYCO

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.