Upoznajte 17 odabranih superškola u Albaniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/01/2023

Upoznajte 17 odabranih superškola u Albaniji

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u saradnji sa Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovala je uvodni događaj „Upoznajte superškole Albanije“u Tirani 25. januara 2023. godine u okviru Programa razmjene superškola. Sastanak je okupio 17 nagrađenih srednjih škola iz Albanije koje su predstavljali njihovi direktori i nastavnici zaduženi za koordinaciju predstojećih regionalnih razmjena, ne samo da bi se međusobno sastali, već i da bi bili dio značajnog zamaha kao što je potpisivanje Sporazuma o partnerstvu.

 

U akciji su učestvovali gospođa Evis Kuši, ministarka obrazovanja i sporta, H. E. Kristijana Hohman, ambasadorka Evropske unije u Albaniji, gospodin Martin Karl Zickendraht, prvi sekretar Sekretarijata za kulturu i štampu u Ambasadi Njemačke i gospođa Alba Brojka, šefica lokalne filijale RYCO-a u Albaniji.

 

Ambasadorka Kristijana Homan je izjavila da je Evropska unija veoma ponosna što podržava ovaj projekat. „Veoma smo srećni što će biti sve više Superškola u regionu. Ovaj projekat vidimo kao dio našeg šireg cilja da podržimo angažovanje mladih, regionalnu saradnju i pomirenje. EU će nastaviti da stavlja mlade ljude i djecu u centar naše saradnje sa Zapadnim Balkanom.“ – potvrdila je ambasadorka.

 

Implementacija projekata će biti podijeljena u dva kruga: prvi krug razmjene će se održati od aprila do juna 2023. godine, a drugi krug će se nastaviti od avgusta do oktobra 2023. Svaka partnerska škola će organizovati jednu posjetu drugoj partnerskoj školi, u trajanju od  najviše 7 dana sa grupom do 12 učenika i 1 do 2 nastavnika. Kroz šemu razmjene, učenici i nastavnici će imati priliku da putuju, predstave sebe, svoje škole i običaje svojim domaćinima, ali i nauče nove stvari o lokalnim zajednicama širom regiona.

Saznaj više

Fotografija: RYCO

Izvor: RYCO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.