Косовски проект меѓу добитниците на Европските награди за наследство 2022 News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

30/06/2022

Косовски проект меѓу добитниците на Европските награди за наследство 2022

Европската комисија и „Europa Nostra“ ги објавија добитниците на Европските награди за наследство / Наградите „Europa Nostra“ за изданието 2022. Годишната награда на ЕУ за културно наследство наградува 30 одлични иницијативи и извонредни личности од 18 европски држави; претставувајќи ги најновите развои и приоритети поврзани со политиката и практиките за културно наследство во Европа.

 

Категориите на наградата вклучуваат зачувување и адаптивно ре-употребување, истражувачко образование, обуки и вештини, граѓански ангажман и подигнување на свеста, како и шампиони на културно наследство.

 

Годинава, проектот „Lumbardhi Public Again“ од Призрен, Косово, беше меѓу добитниците во категоријата граѓански ангажман и подигнување на свеста. „Lumbardhi Public Again“ е иницијатива за заштита на киното „Lumbardhi“ од приватизација и демолирање, како и барање за негово станување дел од културното наследство отворено за сите. Киното, кое се состои од внатрешни платна и кино на отворено, било изградено во 1950-те и уживало голема популарност во градот Призрен сè до доцните 1980-ти. По нивните кампањи во 2007 и 2014, организациите на граѓанското општество „DokuFest“ и „EC Ma Ndryshe“ ја основаа фондацијата Lumbardhi“ во 2015 година. Во текот на седум години, фондацијата ги достигна своите цели. Оживување на киното во соработка со „CHwB Kosovo“ и бројни локални и меѓународни партнери; вклучително и ЕУ, преку итни и реставрациски интервенции, овозможувајќи, околу 1000 јавни програми, кои допреа до повеќе од 100000 корисници и посетители.

Извор: Creative Europe

Извор на фотографии: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.