Kosovski projekat među dobitnicima Nagrada za evropsko nasljeđe 2022. News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

30/06/2022

Kosovski projekat među dobitnicima Nagrada za evropsko nasljeđe 2022.

Evropska komisija i Europa Nostra objavile su dobitnike Nagrada za evropsko nasljeđe / nagrada Europa Nostra za 2022. godinu. Godišnja nagrada EU za kulturno nasljeđe nagrađuje 30 izvrsnih inicijativa i izvanrednih ličnosti iz 18 evropskih zemalja, predstavljajući najnoviji razvoj i prioritete vezane za politiku i praksu kulturnog nasljeđa u Evropi.

 

Kategorije nagrada uključuju očuvanje i adaptivnu ponovnu upotrebu, istraživačko obrazovanje, obuku i vještine, uključenost građana i podizanje svijesti i šampione kulturnog nasljeđa.

 

Ove godine, projekat „Lumbardhi Public Again“  iz Prizrena, bio je među dobitnicima u  kategoriji angažovanja građana i podizanja svijesti. „Lumbardhi Public Again“ je inicijativa za spas bioskopa Lumbardi od privatizacije i rušenja, i za njegovo vraćanje u stanje koje će mu omogućiti da ponovo bude mjesto kulturnog nasljeđa otvorenog za sve. Bioskop, koji se sastoji od zatvorene sale i bioskopa na otvorenom, izgrađen je pedesetih godina prošlog vijeka i uživao je veliku popularnost u Prizrenu do kraja osamdesetih. Nakon kampanja 2007. i 2014. godine, organizacije civilnog društva DokuFest i EC Ma Ndryshe pokrenule su Fondaciju Lumbardi 2015. godine. U proteklih sedam godina fondacija je ostvarila svoje osnivačke ciljeve. Oživljavanje bioskopa putem renoviranja i hitnih intervencija, u saradnji sa CHwB Kosovo i brojnim lokalnim i međunarodnim partnerima, uključujući EU, omogućilo je da blizu 1.000 javnih programa dopre do više od 100.000 korisnika i posjetilaca.

Izvor: Creative Europe

Fotografija: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.