Projekti i Kosovës në mesin e fituesve të European Heritage Awards 2022 News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

30/06/2022

Projekti i Kosovës në mesin e fituesve të European Heritage Awards 2022

Komisioni Evropian dhe Europa Nostra kanë shpallur fituesit e European Heritage Awards 2022 / Europa Nostra Awards. Çmimi vjetor i BE-së për Trashëgiminë Kulturore shpërblen 30 iniciativa dhe personalitete të shquara nga 18 vende evropiane, që përfaqësojnë zhvillimet dhe prioritetet e fundit në lidhje me politikën dhe praktikat e trashëgimisë në Evropë.

 

Kategoritë e çmimeve përfshijnë ruajtjen dhe ripërdorimin adaptiv, edukimin kërkimor, trajnimin dhe aftësitë, angazhimin e qytetarëve e ndërgjegjësimin dhe kampionët e trashëgimisë.

 

Këtë vit, projekti “Lumbardhi Public Again” nga Prizreni, Kosova, ishte ndër fituesit në kategorinë e angazhimit dhe ndërgjegjësimit të qytetarëve. “Lumbardhi Public Again” është një iniciativë për ta shpëtuar kinemanë Lumbardhi nga privatizimi dhe shkatërrimi, dhe për t’i ridhënë vendin si trashëgimi kulturore e hapur për të gjithë. Kinemaja, e përbërë nga ekranet e brendshme dhe një kinema në ajër të hapur, u ndërtua në vitet 1950 dhe gëzoi popullaritet të madh në qytetin e Prizrenit deri në fund të viteve 1980. Pas fushatave të tyre në vitin 2007 dhe 2014, organizatat e shoqërisë civile ‘DokuFest’ dhe ‘EC Ma Ndryshe’ lançuan Fondacionin Lumbardhi në vitin 2015. Gjatë shtatë viteve, fondacioni ka arritur synimet e tij kryesore. Rilindja e kinemasë në bashkëpunim me CHwB Kosovë dhe një numër partnerësh lokalë dhe ndërkombëtarë, duke përfshirë edhe BE-në, përmes ndërhyrjeve emergjente dhe restaurative, ka mundësuar pothuajse 1,000 programe publike që arrijnë më shumë se 100,000 përdorues dhe vizitorë.

Burimi: Creative Europe

Fotot nga: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.