Индекс за безбедност на новинарите: Црна Гора е трета во регионот News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/12/2022

Индекс за безбедност на новинарите: Црна Гора е трета во регионот

Црна Гора се најде на третата позиција на Индексот за безбедност на новинарите, со резултат од 3,40; по Северна Македонија (3,95) и Хрватска (3,73). Споредено со минатата година, Црна Гора е на пониска позиција (со пад од 3,59 на 3,40); главно, заради рекордниот број напади врз новинари. Ова беше објаснето на презентација на Индексот за безбедност на новинарите во Црна Гора за 2021 година, која се одржа во „Europe House“ како дел од панел-дискусијата „Улогата на независните медиуми во демократското општество“, организирана од амбасадата на Република Чешка во Подгорица.

 

Индексот за безбедност на новинарите во Западен Балкан е механизам кој врши мерење и мониторинг на промените во општествените и политички средни кои имаат директно или индиректно влијание врз безбедноста на новинарите и медиумските професионалци додека ја вршат својата професија; истиот се состои од четири различни единици кои се однесуваат на севкупната состојба на новинарската безбедност. Црна Гора доби најлоши оценки во категоријата Реална безбедност, забележувајќи најголем пад од 3,58 на 3,20 за 2021 година. За ваквата ситуација најмногу придонесе рекордниот број напади, закани и притисоци врз новинарите.

Read more

Извор: Europe House Podgorica

Извор на фотографии: Europe House Podgorica

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.