Избрани првите добитници на грантови за мобилност во рамки на „Culture Moves Europe“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/12/2022

Избрани првите добитници на грантови за мобилност во рамки на „Culture Moves Europe“

176 уметници и професионалци од областа на културата ќе имаат можност да започнат проекти за културна мобилност, патувајќи во некоја друга земја-учесничка во „Creative Europe“. Првата добитничка на грант, која патуваше, на 23. ноември, од Украина, веќе го започна својот проект; од областа на културното наследство, во Литванија. Неколку други ќе ги започнат своите проекти во 2022 година.

 

Пристигнаа успешни апликации од 26-те земји учеснички во „Creative Europe“; особено од Германија, Италија, Франција, Финска, Белгија и Украина; вклучително и еден виртуелен проект. Добитниците на грантови избраа 29 дестинации, а меѓу најпопуларните дестинации беа Германија, Шпанија, Исланд, Финска и Португалија. Дел од проектите ќе се имплементираат во Украина, Тунис и Србија.

 

Од 7 сектори, погодни за избор, повеќето од избраните проекти се од доменот на сценски и визуелни уметности и музика. Во првиот период за евалуација, немаше успешни проекти од полето на архитектура, а само неколку беа избрани во доменот на литературен превод. Во 44 од 111 избрани проекти, учесниците одлучија да патуваат на одржлив начин и побараа еколошки начин на патување. Овој модалитет е можен за оние кои не патуваат со авион. 25 % од избраните проекти беа доставени од групи, најмногу до 5 члена.

Read more

Извор: Creative Europe

Извор на фотографии: Creative Europe

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.