Prvi korisnici grantova odabrani za mobilnost Culture Moves Europe News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/12/2022

Prvi korisnici grantova odabrani za mobilnost Culture Moves Europe

176 umjetnika i kulturnih profesionalaca moći će da započne svoje projekte kulturne mobilnosti putujući u druge zemlje Kreativne Evrope. Prva dobitnica granta, koja je otputovala 23. novembra 2022. iz Ukrajine, već je započela svoj projekat u vezi sa kulturnom baštinom u Litvaniji. Nekoliko ostalih će započeti svoj projekat u 2022. godini.

 

Uspješne prijave stigle su iz 26 zemalja Kreativne Evrope, među kojima iz Njemačke, Italije, Francuske, Finske, Španije, Belgije i Ukrajine, uključujući jedan virtuelni projekat. Dobitnici grantova odabrali su 29 zemalja odredišta, a najpopularnije zemlje odredišta mobilnosti bile su Njemačka, Španija, Island, Italija, Finska i Portugal. Neki projekti će se realizovati i u Ukrajini, Tunisu i Srbiji.

 

Od 7 prihvatljivih oblasti, većina odabranih projekata je iz oblasti scenske i vizuelne umjetnosti, kao i u muzike. U prvom evaluacionom periodu nije bilo uspješnih projekata iz oblasti arhitekture i samo nekoliko je odabrano iz oblasti književnog prevoda. U 44 projekta od 111 odabranih, učesnici su odlučili da putuju na održiviji način i zatražili dopunu zelenog putovanja. Ovo je dostupno za one koji ne putuju avionom. 25% odabranih projekata su podnijele grupe do 5 osoba.

Saznaj više

Izvor: Creative Europe

Fotografija: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.