Настан споделува иницијативи за поддршка на поврзаноста и транспортот во Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/06/2022

Настан споделува иницијативи за поддршка на поврзаноста и транспортот во Западен Балкан

На 27. мај беше организиран заеднички настан чии домаќини беа „CONNECTA“ – Техничка поддршка за поврзаност во Западен Балкан, финансирана од ЕУ, и Постојаниот секретаријат на транспортната заедница; со цел споделување на нивните мисии, стратешки пристап и очекувани резултати. Настанот ги обедини претставниците од Западен Балкан, делегациите на ЕУ и меѓународните финансиски институции.

 

Неодамна, „CONNECTA“ започна три регионални потпроекти кои нудат техничка поддршка. Едниот од нив се фокусира на воведување паметна и одржлива мобилност во Западен Балкан. Вториот ја поддржува подготовката на техничка документација за модернизација и подобрување на инфраструктурните капацитети на избрани гранични патни точки на проширената Трансевропска транспортна мрежа („TEN-T“) во Западен Балкан. Третиот овозможува помош при подготовката на национални „паметни“ транспортни системи за Албанија, БиХ, Косово и Црна Гора, како и воведување на патни центри за управување со сообраќај во БиХ и Косово.

 

„CONNECTA“ е договор за техничка помош, финансиран од ЕУ, чија севкупна цел е поддршка на развојот и комплетирањето на клучните транспортни и енергетски мрежи во регионот на Западен Балкан, како и обезбедување поддршка за Дигиталната агенда за Западен Балкан во согласност со стратегијата за Западен Балкан.

Прочитај повеќе

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.