Razmjena inicijativa za podršku povezivanju i transportu na Zapadnom Balkanu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/06/2022

Razmjena inicijativa za podršku povezivanju i transportu na Zapadnom Balkanu

Zajednički virtuelni događaj 27. maja organizovali su Tehnička pomoć EU za povezivanje na Zapadnom Balkanu (CONNECTA) i Stalni sekretarijat za saobraćajnu zajednicu kako bi predstavili drugima svoje ciljeve, strateški pristup i očekivane rezultate. Događaj je okupio predstavnike Zapadnog Balkana, delegacije EU i međunarodnih finansijskih ustanova.

 

CONNECTA je nedavno pokrenula tri regionalna potprojekta koji nude tehničku pomoć. Jedan je usmjeren ka uvođenju pametne i održive mobilnosti na Zapadnom Balkanu. Drugi podržava pripremu tehničke dokumentacije za modernizaciju i unaprjeđenje infrastrukturnih kapaciteta određenih putnih graničnih prelaza na proširenoj Transevropskoj saobraćajnoj mreži (TEN-T) na Zapadnom Balkanu. Treći pomaže u pripremi nacionalnih strategija za inteligentne saobraćajne sisteme za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, kao i u raspoređivanju centara za upravljanje drumskim saobraćajem u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

 

CONNECTA je ugovor o tehničkoj pomoći koji finansira EU i čiji je opšti cilj da pomogne u razvoju i završetku osnovnih transportnih i energetskih mreža u regionu Zapadnog Balkana i da podrži Digitalnu agendu za Zapadni Balkan u skladu sa strategijom za Zapadni Balkan.

Read more

Source: WBIF

Photo credits: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.