ЕУ го поддржува првиот меѓународен саем за пршута во Црна Гора News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

25/07/2022

ЕУ го поддржува првиот меѓународен саем за пршута во Црна Гора

Првиот меѓународен саем за пршута во Црна Гора – „MESAP 2022“, беше организиран на плоштадот Дворски, во Цетиње, на 14. и 15. јули; со финансиска поддршка на партнери, вклучително и Европската Унија, во Црна Гора. Седумнаесет излагачи од Црна Гора, држави од регионот и пошироко, ги претставија своите производи; овозможувајќи им на посетителите бесплатно да уживаат во дегустација на нивните месни деликатеси.

 

Освен промоција на пршута, организаторите понудија и игри со награди за посетителите, натпревар за најдобро декориран штанд, како и концерт со локални изведувачи и познати регионални ѕвезди како, на пример, Јелена Томашевиќ и Калиопа.

 

Саемот имаше, исто така, и едукативен карактер. Одлични професори и предавачи; директорот на кластерот за хрватска пршута – Анте Мадир и професорот Владимир Томовиќ, од универзитетот во Нови Сад, презентираа нов процес за производство на пршута.

 

Покрај поддршка од ЕУ во Црна Гора, првиот меѓународен саем за пршута во Црна Гора – „MESAP 2022“ беше поддржан и од црногорскиот кластер за пршута, туристичката организација „Prijestonica Cetinje“, старата кралска престолнина Цетиње, министерството за земјоделство, шумарство и управување со вода, министерството за економски развој и туризам, трговската комора на Црна Гора и компанијата „Mtel Imate Prijatelje“.

Прочитај повеќе

Извор: Europe House Montenegro

Извор на фотографии: Europe House Montenegro

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.