Изложба за поддршката на ЕУ за транспортниот сектор во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/04/2022

Изложба за поддршката на ЕУ за транспортниот сектор во Србија

Како начин за доближување на жителите на градот Ниш до развојните приоритети во транспортниот сектор, организирана е изложбата со наслов „Поддршка на ЕУ за транспортниот сектор во Србија“ која зазема место во просториите на EU Info Point во Ниш. Изложбата прикажува клучни инвестициски проекти; како, на пример: реформите во патниот транспорт, воведувањето на модерни и ефикасни практики за одржување на инфраструктурата, како и поддршка за патната безбедност.

 

Изложбата следува по потпишувањето на договорот за соработка помеѓу Европската инвестициска банка (European Investment Bank (EIB)) и градот Ниш, на почетокот од годината, со цел финансирање на развојот на одржлив транспортен план. Договорот создава услови за воведување поефикасен транспортен систем, како и отстранување на товарниот сообраќај од меѓуградскиот железнички коридор.

 

Иницијативата е во контекст на инвестицијата на Европската Комисија, вредна 3,2 милијарди евра, која поддржува 21 проект во доменот на транспортно, дигитално, климатско и енергетско поврзување во регионот на Западен Балкан. Ова е првиот позначаен пакет проекти во рамки на амбициозниот Инвестициски план за Западен Балкан 2021 – 2027 на ЕУ. Истиот ќе им овозможи на жителите на Ниш да дознаат повеќе за инвестициите, планирани од ЕУ, по должината на патниот и железнички Коридор 10; модернизацијата на железничките линии Белград – Ниш и Ниш – Прешево – Димитровград, како и долго најавуваната обиколница „Ниш“ и инфраструктурната модернизација на внатрешните водни патишта во Србија.

Извор на фотографии: WBIF

Извор: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.