ЕУ ги зајакнува капацитетите на Агенцијата за медицински производи и уреди на БиХ со донација од информатичка опрема News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/12/2022

ЕУ ги зајакнува капацитетите на Агенцијата за медицински производи и уреди на БиХ со донација од информатичка опрема

Како дел од континуираната поддршка на ЕУ за здравството во БиХ, канцеларијата на ЕУ во БиХ ѝ врачи информатичка опрема, во вредност од околу 20000 евра, на Агенцијата за медицински производи и уреди на БиХ. За секојдневната работа на агенцијата, ЕУ обезбеди пет компјутери, 11 големи монитори, два мулти-функционални ласерски печатачи и девет преносни компјутери. Оваа опрема ќе ги зајакне капацитетите на агенцијата која е одговорна за обезбедување високо квалитетни и безбедни медицински производи и уреди за човечка употреба, како и за обезбедување функционален систем за регулација на медицински производи во согласност со меѓународните стандарди.

 

Донираната опрема не само што ќе овозможи подобар увид во дијаграми, сложени лабораториски анализи и голем волумен на податоци, туку и поголема мобилност на вработените и деловен континуитет во итни случаи.

 

За време на пандемијата, ЕУ беше најголемиот донатор и обезбедувач на поддршка за БиХ, обезбедувајќи преку 20 милиони евра за набавка на високо квалитетна медицинска опрема, вакцини и ладилници за складирање вакцини. ЕУ обезбеди и преку 75 милиони евра за закрепнување по пандемијата.

Read more

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.