EU jača kapacitete Agencije za ljekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donacijom IT opreme News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/12/2022

EU jača kapacitete Agencije za ljekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donacijom IT opreme

U okviru stalne podrške Evropske unije zdravstvu u Bosni i Hercegovini, Kancelarija EU u BiH uručila je Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (Agency for Medicinal Products and Medical Devices) IT opremu u vrijednosti od oko 20.000 eura. Za svakodnevni rad Agencije, Evropska unija je nabavila pet računara, 11 velikih monitora, dva multifunkcionalna laserska štampača i devet laptopova. Ova oprema će ojačati kapacitete Agencije, koja je zadužena za obezbijeđivanje visokokvalitetnih i bezbjednih medicinskih proizvoda i medicinskih sredstava za ljudsku upotrebu i uspostavljanje funkcionalnog sistema regulacije ljekova u skladu sa međunarodnim standardima.

 

Donirana oprema će omogućiti lakši uvid u dijagrame složenih laboratorijskih analiza i velike količine podataka, ali i veću mobilnost zaposlenih i kontinuitet poslovanja u vanrednim uslovima.

 

Tokom pandemije, donator koji je pružio najveću podršku BiH bila je EU, dajući više od 20 miliona eura za nabavku visokokvalitetne medicinske opreme, vakcina i opreme hladnog lanca za skladištenje vakcina. EU je takođe obezbijedila više od 75 miliona eura za oporavak nakon pandemije.

Saznaj više

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.