ЕУ отпочнува проект, вреден 10 милиони евра, за зајакнување на здравството во БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/12/2022

ЕУ отпочнува проект, вреден 10 милиони евра, за зајакнување на здравството во БиХ

На 13. декември, Канцеларијата на ЕУ во БиХ најави проект, вреден 10 милиони евра, за зајакнување на превентивното и примарно здравство во БиХ. Проектот е дел од континуираната поддршка на ЕУ за здравствениот сектор во БиХ, а ќе биде имплементиран од УНИЦЕФ, СЗО и Светската банка.

 

Во текот на следните четири години, проектот за поддршка на ЕУ за реформи во здравствениот сектор во БиХ ќе се фокусира на поддржување реформи во примарното здравство и градење капацитети во здравствениот сектор во БиХ. Исто така, проектот ќе придонесе и за развој на политики за зголемување на детските здравствени услуги; со фокус на детска имунизација, услуги за ран детски развој, нутриција и ментално здравје.

 

За време на пандемијата, ЕУ беше најголемиот донатор и обезбедувач на поддршка за БиХ, обезбедувајќи преку 20 милиони евра за набавка на високо квалитетна медицинска опрема, вакцини и ладилници за складирање вакцини. ЕУ обезбеди преку 75 милиони евра за поддршка на социоекономско закрепнување на БиХ од ефектите на пандемијата КОВИД-19; со цел зајакнување на економијата на БиХ, овозможувајќи задржување на постоечките работни места и создавање нови.

Read more

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.