EU pokreće projekat vrijedan 10 miliona eura za jačanje zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

14/12/2022

EU pokreće projekat vrijedan 10 miliona eura za jačanje zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini

Kancelarija EU u BiH najavila je 13. decembra projekat vrijedan 10 miliona eura za jačanje preventivne i primarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini. Projekat je dio stalne podrške Evropske unije zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, a implementiraće ga Unicef, Svjetska zdravstvena organizacija(World Health Organization) i Svjetska banka (World Bank).

 

U naredne četiri godine, projekat EU Support to Health Sector Reform u Bosni i Hercegovini će se fokusirati na podršku reformama primarne zdravstvene zaštite i izgradnju kapaciteta zdravstvenog sektora BiH. Takođe će doprinijeti razvoju politika za povećanje zdravstvenih usluga djeci, sa fokusom na imunizaciju djece, usluge usmjerene na rani razvoj djece, ishranu i mentalno zdravlje.

 

Tokom pandemije, donator koji je pružio najveći iznos podrške BiH bila je EU, dajući više od 20 miliona eura za nabavku visokokvalitetne medicinske opreme, vakcina i opreme hladnog lanca za skladištenje vakcina. EU je takođe obezbijedila više od 75 miliona eura za podršku socioekonomskom oporavku BiH od posljedica pandemije COVID-19, s ciljem jačanja BiH ekonomije, omogućavanja zadržavanja postojećih radnih mjesta i otvaranja novih.

Saznaj više

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.