Инфраструктурно финансирање од ЕУ за нова автопатска делница во Република Српска News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

9/09/2022

Инфраструктурно финансирање од ЕУ за нова автопатска делница во Република Српска

Првата завршена делница од автопатот долж коридорот Vc во Република Српска (РС), која води од Јоховац до Руданка, беше отворена со церемонија на која присуствуваа српскиот член на Претседателството на Босна и Херцеговина (БиХ), Мирослав Додик, претседателката на РС, Жељка Цвијановиќ, како и други владини претставници на РС, од претпријатието Аутопутеви РС, Европската банка за обнова и развој (EBRD) и од канцеларијата на ЕУ во Босна и Херцеговина.

 

Делницата долга 6,1 км беше завршена благодарение на грантот од ЕУ од 15 милиони евра, кој овозможи дополнително финансирање во форма на поволни заеми од ЕБОР (ЕBRD) вредни речиси 70 милиони евра. Делницата Јоховац до Руданка обезбедува директно поврзување на автопатот Бања Лука – Добој и постоечката магистрала М17 во Босна и Херцеговина. Таа ги дополнува двете други делници, Вукосавље – Јоховац и Руданка  – Путниково Брдо кои ги гради Аутопутеви РС. Брзината на движење на патниците и товарот на оваа делница ќе се зголеми од 60 км/ч до 100 и 120 км/ч.

 

Покрај побрзото и побезбедно патување, проектите за автопати долж коридорот Vc поддржани од ЕУ, обезбедуваат и економски придобивки преку поддршка на поврзувањето во Западен Балкан, како и  меѓу Западен Балкан и единствениот пазар на ЕУ кој е најголемата економска област во светот. Властите и даночните обврзници продолжуваат да ја уживаат користа која ја обезбедуваат многу поволните финансиски услови кои се нудат за инфраструктурни проекти во Босна и Херцеговина поддржани од ЕУ.

Read more

Source: WBIF

Photo credit: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.