Financimi nga BE-ja i infrastrukturës për një seksion të ri autostrade në Republikën Serbe News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

9/09/2022

Financimi nga BE-ja i infrastrukturës për një seksion të ri autostrade në Republikën Serbe

Seksioni i parë i autostradës që do të përfundohet përgjatë korridorit Vc në Republikën Serbe (RS), nga Johovaci në Rudanka, u përurua në një ceremoni ku morën pjesë anëtari serb i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës (BH), Milorad Dodik, Presidenti i RS-së, Željka Cvijanović, dhe përfaqësuesit e qeverisë së RS-së, Autoputevit të RS-së(Ndërmarrja Publike e Autostradave të RS-së), përfaqësuesit e European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) dhe Zyrës së BE-së në Bosnjë dhe Hercegovinë.

 

Seksioni me gjatësi 6.1 km u përfundua falë një granti të BE-së me vlerë 15 milion euro, që lehtësoi financimin e mëtejshëm në formën e kredive të favorshme nga EBRD-ja me vlerë rreth 70 milion euro. Seksioni nga Johovaci në Rudanka siguron një lidhje të drejtpërdrejtë me autostradën Banja Luka – Doboj dhe me rrugën kryesore aktuale M17 në Bosnjë dhe Hercegovinë. Ai plotëson seksionet Vukosavlje – Johovac dhe Rudanka – Putnikovo Brdo, që janë ndërtuar nga Autoputevi i RS-së. Shpejtësia e udhëtimit të pasagjerëve dhe mallrave në seksion do të rritet nga 60 km/orë në 100 -120 km/orë.

 

Projektet e autostradave të përkrahura nga BE-ja përgjatë korridorit Vc sjellin, jo vetëm udhëtime më të shpejta e më të sigurta, por dhe përfitime ekonomike, duke ndihmuar ngritjen e urave të komunikimit në Ballkanin Perëndimor, si dhe midis këtij të fundit dhe Tregut të Vetëm të BE-së, që është zona më e madhe ekonomike në botë. Qeveritë dhe taksapaguesit vazhdojnë të përfitojnë nga kushtet tepër të favorshme financiare që janë ofruar për këto projekte infrastrukturore të mbështetura nga BE-ja në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Lexoni më shumë (Read more)

Burimi: WBIF

Fotografia: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.