EU finansira infrastrukturu za novu dionicu autoputa u Republici Srpskoj News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

9/09/2022

EU finansira infrastrukturu za novu dionicu autoputa u Republici Srpskoj

Prva dionica autoputa koja će biti završena duž Koridora Vc u Republici Srpskoj (RS), od Johovca do Rudanke, otvorena je na svečanosti kojoj su prisustvovali srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović i predstavnici Vlade RS, Autoputeva RS, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Kancelarije EU u Bosni i Hercegovini.

 

Dionica od 6,1 km završena je zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 15 miliona eura, što je olakšalo dalje finansiranje u vidu povoljnih kredita u vrijednosti od skoro 70 miliona eura koje je obezbijedio EBRD. Deonica Johovac-Rudanka obezbjeđuje direktnu vezu sa autoputem Banjaluka–Doboj i postojećim magistralnim putem M17 u Bosni i Hercegovini. Ona se nadovezuje na dionice Vukosavlje-Johovac i Rudanka-Putnikovo Brdo, koje gradi Autoputevi RS. Brzina kretanja putnika i tereta duž dionice će se povećati sa 60 na 100 i 120 km/h.

 

Pored bržeg i bezbjednijeg putovanja, autoputevi duž Koridora Vc koje EU podržava donose ekonomsku korist unaprjeđujući povezanost na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i jedinstvenog tržišta EU, koje je najveća svjetska ekonomska oblast. Vlade i poreski obveznici i dalje imaju koristi od veoma povoljnih finansijskih uslova koji se nude za ove infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini koje podržava EU.

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.