Енергетска поддршка на ЕУ, вредна 165 милиони евра, за помош на најранливите домаќинства и малите и средни претпријатија во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

16/02/2023

Енергетска поддршка на ЕУ, вредна 165 милиони евра, за помош на најранливите домаќинства и малите и средни претпријатија во Србија

Амбасадорот на ЕУ во Србија, Емануеле Џауфрет, и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, присуствуваа на потпишувањето на буџет, во висина од 165 милиони евра, за поддршка за справување со енергетската криза во Србија. Со помош од ЕУ, најавена од претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, во октомври 2022 година, ранливите домаќинства и малите и средни претпријатија во Србија ќе плаќаат помалку за енергија.

 

Договорот беше потпишан од министерката за европска интеграција, Тања Мишчевиќ, и заменик директорот на Делегацијата на ЕУ во Србија, Пламена Халачева. На настанот присуствуваа министерот за финансии, Синиша Мали; министерката за рударство и енергија, Дубравка Џедовиќ и генералниот директор на „Elektromreža Srbije“, Јелена Матејиќ. Оваа непосредна поддршка е првата транша од амбициозниот Пакет за енергетска поддршка на ЕУ, вреден 1 милијарда евра, кој има за цел да им помогне на државите во Западен Балкан да се справат со тековната енергетска криза и да промовираат чиста енергетска транзиција.

 

Првата транша помош, во вредност од 500 милиони евра, за шесте партнерски држави од Западен Балкан, ќе овозможи директни средства за економиите од регионот преку мерки за поддржување на буџет; и тоа: за балансирање на растот на цените на енергија за бизнисите и енергетскиот сектор; за одржување прифатливи цени на енергија, особено за ранливите домаќинства; и за поддршка на политички мерки за забрзување на зелената енергетска транзиција.

 

Втората половина од пакетот, во висина од дополнителни 500 милиони евра, ќе покрие водечки приоритетни инвестиции за диверзификација на снабдувањето со енергија, поттикнување обновлива енергија и подобрување на енергетската ефикасност. Исто така, ќе се промовира и чиста енергетска транзиција во регионот и ќе се намали зависност од фосилни горива од Русија. 

Read more

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Регистрирај се за да го добиваш нашиот билтен

I have read and understood the terms of the privacy statement.