Energetska podrška EU od 165 miliona eura za pomoć najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima u Srbiji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

16/02/2023

Energetska podrška EU od 165 miliona eura za pomoć najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima u Srbiji

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su danas potpisivanju podrške budžetu u vrijednosti od 165 miliona eura za borbu protiv energetske krize u Srbiji. Zahvaljujući ovoj pomoći EU, koju je u oktobru 2022. godine najavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ugrožena domaćinstva i mala i srednja preduzeća u Srbiji platiće manje za energiju.

 

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamjenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva. Događaju su prisustvovali i srpski ministar finansija Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalna direktorka „Elektromreže Srbije“ Jelena Matejić. Ova neposredna podrška je prva tranša ambicioznog paketa energetske podrške EU vrednog milijardu eura kako bi se pomoglo Zapadnom Balkanu da se suoči sa trenutnom energetskom krizom i da se promoviše tranzicija ka čistoj energiji.

 

Sa ovih 500 miliona eura za šest partnera sa Zapadnog Balkana biće obezbijeđena direktna sredstva privredama regiona kroz mjere podrške budžetu: da bi se uravnotežilo povećanje cijena energije za preduzeća i energetski sektor, da bi cijene energije ostale pristupačne, posebno za ugrožena domaćinstva i da bi se podržale mjere politike za ubrzanje tranzicije ka zelenoj energiji.

 

Drugi dio paketa – još 500 miliona eura – obuhvatiće prioritetne glavne investicije za diversifikaciju snabdijevanja energijom, podsticanje obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti. Takođe će promovisati tranziciju ka čistoj energiji u regionu i smanjiti zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

Saznajte više

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.