Mbështetje e BE-së për energjinë, prej 165 milion Eurosh, për të ndihmuar familjet më të cenueshme dhe NVM-të në Serbi News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

16/02/2023

Mbështetje e BE-së për energjinë, prej 165 milion Eurosh, për të ndihmuar familjet më të cenueshme dhe NVM-të në Serbi

Ambasadori i BE-së në Serbi Emanuele Giaufret dhe Presidenti i Serbisë Aleksandar Vučić qenë sot dëshimtarë të nënshkrimit të një buxheti prej 165 milionë Eurosh për të luftuar krizën energjitike në Serbi. Familjet e cenueshme dhe NVM-të në Serbi do të paguajnë më pak për energjinë nëpërmjet kësaj ndihme të BE-së, të njoftuar nga Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen , në tetor 2022.

 

Marrëveshja është nënshkruar nga ministrja për Integrime Evropiane, Tanja Miščević,Tanja Miščević, dhe Zëvendës Shefja e Delegacionit të BE-së në Serbi, Plamena Halačeva. Në këtë aktivitet mori pjesë edhe ministri i Financave Siniša Mali, Ministrja e Minierave dhe Energjetikës Dubravka Djedović dhe Drejtoresha e Përgjithshme e “Elektromreža Srbije” Jelena Matejić. Kjo mbështetje e menjëhershme është transhi i parë i Paketës ambicioze të BE-së për Mbështetjen e Energjisë prej 1 miliardë Eurosh, për të ndihmuar Ballkanin Perëndimor të përballet me krizën aktuale të energjisë dhe për të promovuar tranzicionin drejt energjisë së pastër.

 

500 milionë Eurot për gjashtë partnerët e Ballkanit Perëndimordo të sigurojnë fonde të drejtpërdrejta për ekonomitë e rajonit nëpërmjet masave të mbështetjes buxhetore: Për balancimin e rritjes së çmimeve të energjisë për bizneset dhe sektorin e energjisë, për t’i mbajtur të përballueshme çmimet e energjisë, veçanërisht për familjet e cenueshme dhe për të mbështetur masa politikash për të përshpejtuar tranzicionin drejt energjisë së gjelbër.

 

Pjesa e dytë e paketës – 500 milionë Euro të tjera– do të mbulojnë investimet pararojë prioritare për të diversifikuar furnizimin me energji, për të nxitur energjinë e rinovueshme dhe për të përmirësuar efiçencën energjitike. Ajo do të promovojë dhe tranzicionin drejt energjisë së pastër në rajon dhe do të ndërpresë varësinë ndaj karburanteve fosile ruse.

Lexoni më shumë (Read more)

Burimi: WBIF

Fotografitë: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.