Европската инвестициска банка отвора ново претставничко биро во Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/06/2022

Европската инвестициска банка отвора ново претставничко биро во Северна Македонија

На 30. мај, Европската инвестициска банка официјално го отвори новото претставничко биро во Скопје, лоцирано во просториите на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија. Со овој чекор, банката на Европската Унија ја потврдува поддршката кон одржливиот раст и зелена транзиција на државата. Новото посветено локално присуство ќе ја зголеми техничката и финансиска поддршка за приватно и државно инвестирање.

 

Отворањето претставничко биро во Скопје е во согласност со политиката на ЕИБ за воспоставување присуство во повеќе држави надвор од ЕУ. Овој напор ќе ѝ помогне на банката на ЕУ подобро да ги разбере регионалните финансиски потреби, да идентификува нови проекти и да оствари поблиски врски со државните власти и останатите чинители. До денес, ЕИБ отворила бироа во 23 земји-членки на ЕУ, како и во 30 држави надвор од ЕУ; промовирајќи деловен и политички дијалог.

 

На церемонијата за отворање, премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски, и заменик-претседателката на ЕИБ, Лилјана Павлова, беа придружени од министерот за финансии, Фатмир Бесими, шефот на Делегацијата на ЕУ во Северна Македонија, Дејвид Гир, како и други меѓународни финансиски партнери и високи претставници од бизнис сферата и банкарската заедница.

Прочитај повеќе

Извор: EIB

Извор на фотографии: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.