EIB otvorila predstavništvo u Sjevernoj Makedoniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

8/06/2022

EIB otvorila predstavništvo u Sjevernoj Makedoniji

Evropska investiciona banka (EIB) zvanično je 30. maja otvorila svoje novo predstavništvo u Skoplju, koje se nalazi u prostorijama Delegacije Evropske unije u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ovim potezom, banka Evropske unije potvrđuje svoju podršku održivom rastu i zelenoj tranziciji zemlje. Novo namjensko lokalno prisustvo pojačaće tehničku i finansijsku podršku privatnim i javnim investicijama.

 

Otvaranje predstavništva u Skoplju u skladu je sa politikom EIB-a o uspostavljanju prisustva u više zemalja van Evropske unije. Ovaj napor će pomoći banci EU da razumije potrebe za regionalnim finansiranjem, identifikuje više novih projekata i uspostavi čvršće veze sa nacionalnim vlastima i drugim zainteresovanim stranama. Do danas, EIB je otvorila kancelarije u 23 države članice EU i 30 zemalja van EU, promovišući poslovni i politički dijalog.

 

Na ceremoniji otvaranja, premijeru Sjeverne Makedonije, Dimitru Kovačevskom i potpredsjednici EIB-a Lilijani Pavlovoj pridružili su se ministar finansija Fatmir Besimi, šef Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji Dejvid Gir i drugi međunarodni finansijski partneri i ugledni predstavnici poslovne i bankarske zajednice.

Saznajte više

Izvor: EIB

Fotografija: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.