3 милиони евра за реновирање на училишните објекти во Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

19/05/2022

3 милиони евра за реновирање на училишните објекти во Северна Македонија

Заменик-гувернерот на Советот на Европската банка за развој и министерот за образование и наука на Северна Македонија, Јетон Шаќири, денес потпишаа договор за грант, од неколку донатори, вреден 3 милиони евра, за реновација на објектите за физичко образование во основните и средни училишта и набавка на спортска опрема. Грантот доаѓа од Инвестиционата рамка за Западен Балкан; заедничка иницијатива на ЕУ, финансиски организации, билатерални донатори и корисници, како и главниот двигател за имплементација на амбициозниот Економски и инвестициски план за Западен Балкан на ЕУ.

 

Повеќе од 52000 ученици во Северна Македонија ќе извлечат полза од грантот кој ќе го зголеми целосниот квалитет на физичкото образование. Ново потпишаниот грант е дел од поширока инвестициска програма за образовната инфраструктура во Северна Македонија, вредна приближно 65,8 милиони евра, а спроведена преку финансии од национални и билатерални донатори, како и финансии од Советот на Европската банка за развој во рамки на Инвестиционата рамка за Западен Балкан.

 

На овој начин, придонесот на Инвестиционата рамка за Западен Балкан изнесува 6 милиони евра, дополнителни на 42,5 милиони евра во форма на заем од Советот на Европската банка за развој; како и 17,3 милиони евра државен придонес.

Прочитај повеќе

Извор: CEB

Извор на фотографии: CEB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.